ne., 28. listopad 2021 12:43

Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem z vitríny

Jmenování premiéra Petra Fialy Jmenování premiéra Petra Fialy Zdroj: KPR
Slibované jmenování předsedy ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu nakonec proběhlo. I přes nákazu koronavirem a aktuální epidemiologická opatření prezident Miloš Zeman jmenoval premiéra z vitríny z plexiskla.

Slavnostní akt jmenování premiérem se konal po dlouhých sedmi týdnech od sněmovních voleb, ve kterých vyhrála koalice Spolu obsahující strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Jmenování bylo také odkládáno kvůli nemoci a následného zjištění pozitivního testu na koronavirus prezidenta Zemana.

Ceremoniál se konal na zámku v Lánech, kde byla postavena vitrína z plexiskla, která zabraňovala kontaktu s prezidentem a posloužila tak jako garance dodržení protiepidemických opatření. Dle slov politického analytika Lukáše Jelínka bylo tohle jmenování nejnetypičtější poslední doby.

Prezident Miloš Zeman oznámil ve své řeči, že by měly následné schůzky s kandidáty na post ministrů probíhat dle dříve domluvených termínů a to od pondělí. S kandidáty se bude prezident scházet postupně podle abecedního pořadí jejich příjmení a měly by trvat dva týdny, tedy do 13. prosince. Následně již bude moct proběhnout jmenování celé vlády. Dle slov Petra Fialy by chtěl celý kabinet začít vládnout v polovině prosince.

Ceremonie trvala necelých 10 minut, kdy Fiala poděkoval za jmenování v téhle nelehké době a vyjádřil se k složité situaci a vládě.  „Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná a stabilní, máme k tomu zavazující mandát do občanů.“ Také slíbil, že provede tuto zemi složitou situací, ve které se aktuálně nachází. Nakonec svého projevu uvedl, že věří ve spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem.

Zobrazeno 612 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. listopad 2021 20:30
Pro psaní komentářů se přihlaste