Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Počasí sjezdařům v Lake Louise nepřálo, další díl seriálu ohrozil falešný covidový poplach

Nepřízeň počasí znemožnila alpským lyžařům závodit. Úvodní superobří slalom Světového poháru mužů se v Lake Louise neuskuteční. Podobně jako v případě pátečního sjezdu nepustí elitní sjezdaře na trať husté sněžení. Jury start s ohledem na nadílku z noci a nepříznivou předpověď počasí na další hodiny zrušila.

zdroj: AP autor: Alessandro Trovati

Objevila se navíc hrozba komplikací pro příští díl SP v Beaver Creeku kvůli výskytu koronaviru v "bublině" mezi závodníky a členy realizačních týmů. Vedení FIS posléze oznámilo, že šlo o falešný poplach. Z desítky pozitivních výsledků potvrdily opakované testy PCR pouze jediný, a to u osoby, která není s ostatními v bezprostředním intenzivním kontaktu.

V Kanadě se z první várky závodů sezony SP v rychlostních disciplínách podařilo uspořádat jen sobotní sjezd, který vyhrál Rakušan Matthias Mayer. Zrušený úvodní sjezd z pátku byl přeložen do Beaver Creeku, kde by se v druhé polovině příštího týdne měly uskutečnit celkem čtyři závody. Zatím není jasné, zda se najde náhradní pořadatel nedělního super-G.

Po rozruchu uklidnění

Situaci poté zkomplikoval koronavirus. Podle informací ředitele závodů Markuse Waldnera přinesly odběry ze sobotního večera několik pozitivních a několik neprůkazných výsledků. Po opakovaných PCR testech se ale potvrdil jediný. "Asi deset pozitivních lidí bylo okamžitě v noci izolováno, znovu se kontrolovaly kontaktní osoby a tak dále," popsal postup Waldner, podle něhož se falešně pozitivní testy nejvíce dotkly amerického týmu, objevily se ale i u reprezentantů dalších zemí.

Výskyt nákazy by představoval velký problém s ohledem na to, že pro vstup do USA potřebují všichni cestující potvrzení o negativním testu. Zvláštní pracovní skupina se proto po zvážení všech možností rozhodla pro okamžité provedení dalšího kola PCR testů, jejichž výsledky přinesly uklidnění.

Celý kolotoč Světového poháru by se měl podle původních plánů přesunout do dalšího dějiště charterovým letem z Calgary do Eagle Vail v Coloradu. Bezprostředně tak nehrozí, že by musely být závody v Beaver Creeku kompletně zrušeny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články