V požehnaném věku 91 let nás navždy opustil světoznámý hudební skladatel Stephen Sondheim, tvůrce tzv. koncepčního muzikálu, tedy muzikálu s myšlenkou.

Mnozí jej přirovnávali k opernímu předchůdci Arrigo Boitovi. Ten také nejprve psal libreta pro poslední opery G.Verdiho, aby se pak stal znamenitým skladatelem. Podobně Sondheim získal obrovskou popularitu, když otextoval slavnou West Side Story Leonarda Bernsteina. Ohromující úspěch mu otevřel cestu k vlastním hudebně dramatickým projektům, jíž ještě předcházela spolupráce na muzikálu Gypsy. Stál za dvěma desítkami broadwayských muzikálů, z nichž některé byly zfilmovány. Zkomponoval například A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1962), Company (1970), Follies (1971), A Little Night Music (1973), Merrily We Roll Along (1981),  Sunday in the Park with George (1984) nebo Into the Woods (1987). V Čechách není příliš uváděným autorem. Jeho nejznámějším muzikálem je zde patrně Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street z roku 1979, který má momentálně na repertoáru Divadlo J.K. Tyla v Plzni.

Sondheim pocházel z židovské rodiny a vyrůstal nejprve na Upper West Side na Manhattanu a po rozvodu rodičů na farmě nedaleko města Doylestown v Pensylvánii. Kromě muzikálů skládal také hudbu filmovou, například ke slavným snímkům Dick Tracy a Ptačí klec. Během hvězdné kariéry získal osmkrát Grammy, devětkrát cenu Tony i Pulitzerovu cenu. Jeho píseň Send in the Clowns patří v Americe k nejznámějším skladbám, kterou nazpíval Frank Sinatra i Barbra Streisandová.

V roce 2015 mu Barack Obama udělil nejvyšší civilní vyznamenání, Prezidentskou medaili svobody. Ještě den před svou smrtí Stephen Sondheim slavil společně s přáteli Den díkůvzdání. Odešla další z nezapomenutelných legend Broadwaye.