Pečené, anebo ne? U RAW cukroví se nemusíte vzdát oblíbených druhů + RECEPTY!!!

Pečené, anebo ne? U RAW cukroví se nemusíte vzdát oblíbených druhů + RECEPTY!!!

26.11.2021 archiv CZ TEST online 2016

RAW cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitamínů. No není to lákavé?

Příprava raw pokrmů spočívá v použití tepelně neupravených surovin. Cukroví je plné ořechů, semínek a sušeného ovoce, které organismu dodají řadu vitaminů, enzymů a živin. „Jednoduchou kombinací kvalitních surovin vzniká chuťově rozmanité, barevné, voňavé a organismus nezatěžující cukroví,“ vysvětlil autor knih o raw stravě Martin Třešňák.

Vyznavači vánoční klasiky se přitom nemusí vzdát ani tradičních rohlíčků, vosích hnízd, perníčků a plněných ořechů. A vánoční stůl obohatí o nové barevné variance, vůně a tvary. Receptů je nepřeberné množství a příprava není podle odborníků složitá. „Nejčastěji si těsto připravíte rozmixováním ořechů a semínek, vznikne tak lepkavá hmota, kterou osladíte oblíbeným přírodním sladidlem - medem, datlemi či agáve nebo jiným sirupem,“ popsala Zuzka Lužná z loveofraw.cz.

„Jedním z našich nejoblíbenějších je jednoduché těsto složené se sušených datlí, strouhaného kokosu a koření, eventuálně ochucené o kakao či karob,“ uvedl Třešňák, který pro zájemce pořádá kurzy s názvem Vařit či nevařit? Zájem je velký a hlásí se na ně lidé různých věkových kategorií. „Setkali jsme se s těmi, kteří potřebují inspiraci a podnět k řešení zdravotních obtíží, s rodiči, kterým záleží na tom, aby jejich potomci jedli kvalitní, pestré a zdravé jídlo či lidmi, kteří jen cítili potřebu změny, oživení a odlehčení dosavadního způsobu stravování,“ doplnil.

RAW perníčky

  • 1 hrnek sušených datlí bez pecek
  • hrnek kokosové mouky
  • 5 čajové lžičky perníkového koření

Sušené datle propláchneme a umeleme na kaši, přidáme kokosovou mouku a perníkové koření, těsto dobře propracujeme. Z těsta uválíme asi půl centimetru silnou placku a vykrajujeme různé tvary, které sušíme v sušičce dvanáct hodin. Hotové perníčky můžeme nechat jen tak nebo je ozdobíme.

Ořechové rohlíčky

  • 150 - 250 gramů vlašských ořechů
  • 100 gramů zlatého lněného semínka (nenamočeného)
  • 2 - 4 polévkové lžíce agáve, medu či jiného sladidla
  • 100 gramů strouhaného kokosu - na obalení rohlíčků

V mixéru rozmixujeme oříšky se zlatým lněným semínkem, co nejvíce na jemno. Vzniklou směs vložíme na vál nebo do mísy a přidáme med a vytvarujeme těsto. Z těsta následně vytvoříme rohlíčky. Dále v mixéru rozmixujeme strouhaný kokos a v něm pak ještě rohlíčky obalíme.

 


Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.