Musí si jojo efektem projít každý kdo zhubnul?

V diskuzích na internetu často vídáme příspěvky lidí, kteří zrazují druhé od redukce právě kvůli tomuto efektu. Setkáte se s osobními zkušenostmi lidí, kterým se hmotnost vrátila. Otázkou ale je, zda je to samotnou redukcí, nebo zda je za tím něco jiného. Samotná redukce za získanou hmotnost nemůže. Viníkem je návrat k původnímu způsobu stravování, který pravděpodobně nebyl úplně vyvážený. Co je tedy účinnou zbraní proti jojo efektu? Dozajista edukace.

Po ukončení fáze hubnutí by měla proběhnout fáze stabilizační, ve které se příjem energie postupně vrací k normálu, a zároveň je třeba změnit způsob stravování a získat informace o tom, jak by racionálně sestavený jídelníček měl vypadat. Cílem při přípravě jídelního plánu je najít systém, který na jedné straně pokrývá potřeby organismu, a na straně druhé představuje energeticky vyváženou zdravou stravu s vhodným trojpoměrem. Pro někoho to může být tzv. „středomořská dieta“ nebo jiná forma nízkosacharidové (low-carb) stravy.

Nejdůležitější je příprava

Naše praxe ukazuje, že řada lidí stabilizaci a s ní spojenou edukaci podceňuje. Výsledkem je bohužel opět se zvyšující hmotnost.

Podívejme se na studii DiRECT.

Tečkované čáry představují účastníky, kteří v dané fázi ze studie vystoupili a přestali se řídit doporučeními výživového poradce. Jejich váha se ve všech případech zvyšovala. U účastníků, kteří následovali vedení, byla hmotnost po celou dobu poměrně stabilní.

Jojo efektu se bát nemusíte

Základem úspěchu je prevence. Samozřejmě neexistuje jeden zaručený postup, ale důležité je postupovat pozvolna, mít silnou vůli a vydržet. K dosažení vysněné váhy bez obávaného jojo efektu může pomoci i dodržování následujících bodů:

1) Redukci hmotnosti berte jako první fázi změny

2) Dejte si pevné cíle. Nechtějte změnit jen svou váhu, ale celý svůj životní styl, který se pak stane pro vás udržitelným i z dlouhodobého hlediska.

3) Dodržujte nové návyky ve stravování. A když na své cestě zaškobrtnete, nevyčítejte si to, ale prostě pokračujte dál, jako by se nic nestalo.

4) Po dosažení výsledné hmotnosti příjem energie navyšujete postupně a pod dohledem výživového poradce.

5) Dodržujte zásady spánkové hygieny a každý den si kvalitní spánek dopřejte, aby mělo vaše tělo možnost regenerovat a zrelaxovat se.

6) Myslete i na dostatek pohybu. Ve spojení se správným stravováním budete schazovat kila postupně a dlouhodobě si tak zafixujete správné návyky. Ideální je vybrat si více sportovních aktivit, které vás budou bavit, a ty pravidelně střídat. Vyzkoušejte například chytré aplikace pro domácí cvičení.

7) Do jídelníčku zařaďte potraviny s nízkým energetickým obsahem, které jsou bohaté na vlákninu. Důležité jsou také kvalitní zdroje bílkovin a tuků.

8) V neposlední řadě si dávejte pozor na psychickou rovnováhu a udržujte si pozitivní naladění. To vás bude dál motivovat ve vašem úsilí.

Metabolismus každého člověka se liší, a proto neexistuje univerzální návod, jak hubnout a jak si váhu udržet. Pro úspěch je zásadní stanovit si dlouhodobé cíle a změnit celkově svůj přístup ke stravování a způsobu života. Člověk se musí zamyslet, kde při hubnutí chybuje a co by mohl změnit k lepšímu,“ dodává výživová poradkyně programu The 1:1 Diet s tím, že skvělou motivací je také, pokud člověk není při hubnutí sám. Návštěva odborníka, výživového poradce, který člověka provede celou cestou změny stravovacích návyků a nového životního stylu, může být jedině ku prospěchu.