Omikron aktuálně: restrikce vnáší chaos do cestování

  • 29.11.2021 08:00

Blesková a nekoordinovaná odezva na výskyt nové mutace omikron hrozí vrátit do letecké dopravy to, čeho se cestovní ruch obává nejvíce – tj. nejistotu. Může rovněž zbořit „zelené pasy“, které jsou jedním z faktorů úspěšného zotavování letecké dopravy v minulém období.

Zavádění či úvahy o dodatečných restrikcích zřejmě odstartoval v pátek přílet dvou linek KLM z Jižní Afriky, kterými přicestovalo 61 cestujících testovaných pozitivně na covid. Jak se později ukázalo, 13 z nich si s sebou přivezlo novou mutaci. Ze zmíněných 61 cestujících bylo 19 odesláno rovnou na povinnou karanténu do letištního hotelu.

Příznačným příkladem překotného a nekoordinovaného zavádění dodatečných restrikcí je Švýcarsko. Příklad relevantní pro Českou republiku, která dopad okusila hned v první vlně. V pátek 26. listopadu Švýcarsko zařadilo Českou republiku na seznam nebezpečných zemí. A to s platností hned od pátku večera (některé sdělovací prostředky chybně uvádí sobotu večer). Od přijíždějících z ČR (a dalších zemí zvláštního seznamu) požaduje Švýcarsko nově covidový test a povinnou desetidenní samoizolaci, a to bez ohledu na očkování. Švýcarsko tím zastavilo oslavovaný institut „zelených pasů“. Navíc vstup do země povoluje jen občanům Švýcarska nebo rezidentům zemí schengenského prostoru.

V neděli z tohoto důvodu panoval při odbavení polední linky LX1487 do Curychu slušný chaos a dlouhé fronty na dobavení. Podle některých pracovníků odbavení byly informace o opatřeních natolik nejednoznačné či přímo protichůdné, že si sami musela ověřovat správný výklad nejednoznačných formulací. Je třeba říci, že pracovníci odbavení letiště Praha se se vzniklým chaosem vyrovnali profesionálně.

Samozřejmě by bylo lze očekávat, že Swiss na tuto zásadní změnu upozorní včas všechny své cestující např. textovou zprávou. To se nestalo. Někteří cestující SMS obdrželi, jiní nikoliv, a to i v případě, že si letenku pořizovali přímo na stránkách společnosti.

Lze namítnout, že Švýcarsko není z hlediska cestování nijak dominantní zemí. Jednostranné a nekoordinované odchylky od ustavených pravidel, navíc ohlášené ani ne ze dne na den, ohrožují nadějné oživení letecké dopravy a vyvolávají nedůvěru cestujících právě v době, kdy si lidé plánují vánoční a novoroční svátky. Jde o precedens, který další země mohou následovat.

Pravidla zpřísnila Velká Británie, která nově vyžaduje od všech přijíždějících povinnou samoizolaci do obdržení negativního výsledku PCR testu druhého dne. Španělsko zase zakázalo příjezdy z Británie pro neočkované cestující (dříve byl od neočkovaných požadován PCR test).

Nejpřísněji postupuje Izrael, který od neděle zakázal vstup na své území (kromě rezidentů).

Evropská unie a A4E nabádají respektovat stávající principy

Shodou okolností právě ve čtvrtek připomněla Evropská komise (EK), že řídícím principem v EU je osobní princip (person-based approach), který říká, že držitel „zeleného pasu EU“ (EU Digital COVID Certificate) by měl cestovat svobodně a být ušetřen případných dodatečných epidemických restrikcí.

Komise ve čtvrtek doporučila zkrátit platnost certifikátu pro očkované na 9 měsíců. Členské státy EU by měly akceptovat všechny cestující, kterým od dokončené vakcinaci ještě neuplynulo devět měsíců. To je zpřísnění stávajícího režimu, které odráží nižší účinnost vakcinace. Švýcarsko sice není zemí EU, má však statut schengenské země, a proto musí zaručit svobodný pohyb uvnitř schengenského prostoru a harmonizovat svá pravidla pro vstup.

Organizace A4E (Airlines for Europe) v pátek potvrdila princip osobního přístupu, ale vyjádřila nespokojenost s doporučením EK zkrátit dobu platnosti vakcinace a s požadavkem na posilující dávku. Argumentuje, že takové rozhodnutí je předčasné. Upozorňuje, že ne všechny země EU budou schopny zajistit posilující dávku v intervalu 6 měsíců od dokončení primární vakcinace.

A4E varuje, že může dojít ke znovuzavedení „záplatování“ pravidel a nekoordinovaného zavádění restrikcí. (Obr.: Ministerstvo zdravotnictví Švýcarska, A4E tweet)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace