Chcete prodat svou nemovitost výhodně a rychle? Správný odhad ceny je základ

Chcete prodat svou nemovitost? Nyní se ceny drží hodně nahoře, takže rozhodně může být dobrým plánem byt nebo dům zpeněžit. Klíčem k úspěšnému prodeji je správný a přesný odhad ceny nemovitosti. A pokud si myslíte, že stačí projít pár inzertních portálů nebo využít nějakou internetovou kalkulačku, jste na omylu. Ve skutečnosti odhad nemovitostí ovlivňuje celá řada faktorů. A ty dobře znají jen zkušení pracovníci realitních kanceláří, kteří se v oboru a na trhu pohybují již řadu let a pružně reagují na jeho změny. Pokud chcete prodat výhodně, oslovte realitní kancelář Maxima, která vám zpracuje odhad ceny nemovitosti zdarma, nezávazně a velmi přesně. Stačí vyplnit online formulář a za chvíli budete mít nabídku na emailu.

Různé ceny, které se mohou lišit o statisíce

Cena nemovitosti se může velmi rychle měnit. Jsou také různé druhy cen, které se mohou i významně lišit. Které to jsou:

  • Kupní cena: Jedná se o cenu, za kterou pozemek, byt či dům reálně prodáte. Není ničím omezena, jen tím, na čem se prodávající a kupující dohodne
  • Obvyklá cena: Jde o částku, která je v dané chvíli a dané lokalitě obvyklá v případě obdobných druhů nemovitostí v porovnatelném stavu.
  • Cena zjištěná neboli administrativní: Tu určuje tzv. oceňovací předpis, který vydává každý rok Ministerstvo financí. Dnes už nemá významnější vliv, snad kromě toho, aby byla zajištěna daňová spravedlnost.
  • Cena zadlužitelná: Jde o odhad, který může být klíčový při posuzování žádosti o hypotéku. Nezřídka bývá nižší než cena kupní, což může být někdy problém pro žadatele o hypotéku.

Amatérské odhady mohou nadělat spoustu škody

Klasika je samozřejmě hledání na realitních serverech a porovnávání nemovitostí s tou vaší. Odhad ceny bytu takto sice zvládnete udělat, ale bude velmi nepřesný. Problém je totiž zejména v tom, že na internetu najdete vždy pouze cenu nabídkovou, ale nikde nezjistíte, za kolik se dům či byt skutečně prodal.

Častou chybou bývá také počáteční přestřelení ceny. Odhad ceny domu nebo odhad ceny pozemku může být často nastaven výrazně výš, než je obvyklá cena. Prodávající se domnívá, že tak zjistí zájem a dle toho následně cenu upraví. Problém je ale v tom, že většina lidí, kteří aktivně hledají nemovitost ke koupi, zná relativní servery jako své boty a časté změny ceny působí velmi zmatečně a nedůvěryhodně. Pokud také bude vaše nemovitost mezi inzeráty viset zbytečně dlouho, nabude většina nových zájemců přesvědčení, že jde o nevýhodou koupi, a bude takový inzerát přehlížet jako nezajímavý.

Odhad ceny přenechte odborníkovi

Pro realitní pracovníky je realistický odhad ceny nemovitosti něco, co dělají každý den. Mají v tom potřebnou praxi a přesně se orientují ve svém rajonu. Dobře vědí, jaká nabídka je aktuálně k dispozici a co je pro vás jako prodejce realistickou prodejní cenou, na které vyděláte. Nechte si zpracovat odhad nemovitostí online – rychle, zdarma a spolehlivě.

Zdroj náhledovéh obrázku: Pixabay

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *