Z Konstantinopolu se stal Istanbul. Jak a proč ale ke změně názvu údajně největšího a nejbohatšího města středověku došlo?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Istanbul je krásné a jedinečné město, turecká metropole je totiž zároveň asijským i evropským městem. Tato geografie pomáhá vysvětlit, proč byl kdysi hlavním městem Východořímské říše, známé také jako Byzantská říše, a proč se později stal mocenskou základnou osmanských sultánů, jejichž vliv sahal až do Afriky a arabského světa. V hodinách dějepisu jste ale o tomto městě mluvili jako o Konstantinopolu nebo též Cařihradu, nikoli jako o Istanbulu. Proč?

Město mnoha názvů

Město mělo mnoho názvů už předtím, než se začalo nazývat Konstantinopol. Řekové, kteří ho založili v roce 657 př. n. l., ho nejprve nazývali jako Byzantion, z čehož se později vyvinul latinský název Byzantium. Říkalo se mu také Nový Řím, nemluvě o přezdívce „Královna měst“ nebo pouze „Město“. Římský císař Konstantin Veliký, který je známý tím, že jako první římský císař konvertoval ke křesťanství, pak po sobě kolem roku 330 město přejmenoval na Konstantinopol.

Dobytí Turky

Mnoho lidí se domnívá, že přejmenování Konstantinopolu na Istanbul bylo následkem dobytí města osmanskými vojsky roku 1453. Není to ale pravda, varianty názvu Konstantinopol používali turecky mluvící dobyvatelé ještě dlouho poté, co město ovládli. Osmané nazývali Istanbul ‚Kostantiniyye‘, kromě jiných názvů, v tisících svých oficiálních dokumentů. Osmané sice oficiálně název Konstantinopolu nezměnili, ale jeho dobytí znamenalo v geopolitice a stal se též novým hlavním městem Osmanské říše.

zdroj: pixabay.com

Následně pak lidé v jiných částech říše začali používat slovo „Istanpolin“, což v turečtině znamená „do města“, aby hovorově popsali nové sídlo osmanské císařské moci. Postupně se název Istanpolin, šlo o inspiraci řeckým „eis tan polin“ neboli „do Města“, začal stále více používat, i když oficiálním názvem zůstal Konstantinopol. Jak staletí postupovala, jazyk se postupně měnil a z Istanpolinu se stal Istanbul.

Vznik Turecka

Po porážce v první světové válce byl v roce 1922 zrušen sultanát Osmanská říše a v roce 1923 se zrodila Turecká republika, jejím hlavním městem se stala Ankara. V roce 1930 se turecká pošta rozhodla, že je třeba provést určité upřesnění názvů a rozhodla se pro Konstantinopol používat oficiální název Istanbul. Další instituce toto doporučení brzy následovaly, například  americké ministerstvo zahraničí a další vlády po celém světě začaly používat ve své oficiální komunikaci název Istanbul. Je ale těžké přesně říci, kdy se z Konstantinopolu stal Istanbul, protože v době, kdy Konstantinopol přestal být oficiální název, běžní lidé už jméno Istanbul a jeho varianty používali po staletí.

Zdroj: britannica.com, history.com

Autor: Martina Šťastná
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu