Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

O Den urologické prevence byl v Nemocnici ve Frýdku-Místku velký zájem

Frýdek-Místek |

Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádala po roční odmlce Den urologické prevence. Lékaři mužům bez rozdílu věku vyšetřili ledviny, močový měchýř i prostatu. Preventivní vyšetření mohly absolvovat i ženy. Zájem byl velký, hlavně mezi staršími muži nad 50 let, kteří by měli toto vyšetření podstupovat pravidelně.

Urologické problémy, podobně jako další zdravotní záležitosti by lidé rozhodně neměli podceňovat. Malou osvětu veřejnosti uspořádal v pořadí už 5. ročník Dne urologické prevence.

Anketa: - Co vás sem dneska přivedlo? Chodíte pravidelně? - "K doktorovi podle potíží, ale k urologovi ne." – Takže jste dneska přišel proč? – "Dneska jsem přišel udělat si prevenci, protože jsem pán ve věku, kdy mívá problémy různé jiné, jako chlap jo. Takže, ať se zjistí ještě, jestli jsem ještě k použití vůbec."
Pavel Novotný, předseda správní rady Nadačního fondu Pavla Novotného: "Pořádá se to ve čtyřech nemocnicích. Dneska jsme tady ve frýdecké nemocnici, za což jsem moc rád. A bohužel je vidět, že ti lidé, za prvé je hlad po té prevenci a za druhé někteří přicházejí pozdě."
Jan Bialek, lékař urologického oddělní Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Odebere se jim moč, která se tady vyšetří pod mikroskopem. Jestli tam jsou červené, bílé krvinky. Potom postoupí vyšetření na ultrazvuku. Vyšetření ledvin, vyšetření močového měchýře. No a pak se i těm, kteří mají nad 50 let, odebírá krev jako prevence nádorů prostaty. Vyšetří se prostata ještě přes konečník u těch pacientů nad těch 50 let."

Preventivní prohlídky kvůli nádorům prostaty by měli absolvovat pravidelně hlavně muži nad 50 let.

Jan Bialek, lékař urologického oddělní Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Část těch urologických nádorů bývá dlouho asymptomatických, to znamená, že člověk o nich neví. Většina těch nádorů, i ledvin, jsou zachycena náhodně. Na ultrazvukových vyšetřeních pro nějaký jiný problém. Takže z tohoto důvodu je to důležité. I ten nádor té prostaty v podstatě je dlouho dobu asymptomatický, nebolí, takže pacient, pokud by přišel na základě symptomů, tak tuž je často pozdě."
Pavel Novotný, předseda správní rady Nadačního fondu Pavla Novotného: "My jsme velmi rádi, že už jsme se popáté připojili k té celosvětové akci Movember a jsme velmi rádi, že můžeme v těch nemocnicích to dělat a smyslem toho je hlavně ty lidi upozornit na to. A především muže, aby na tu preventivku přišli. To znamená, já je všechny prosím, pokud můžeme, přijďte se nechat vyšetřit i mimo ty urologické dny, protože ten, kdo dřív přijde, ten má velkou šanci, že když se mu něco zjistí, že se vyléčí."

Vyšetření v nemocnici absolvovalo přes 42 lidí. Z toho byla jedna třetina žen. Žádný onkologický nález se naštěstí neobjevil, pouze několik zánětů.

Pavel Novotný, předseda správní rady Nadačního fondu Pavla Novotného: "Chtěl bych zároveň moc poděkovat vedení frýdecko-místecké nemocnice v čele s primářem urologického oddělní panem Matysem a vrchní sestřičkou paní Horákovou a samozřejmě všem ošetřujícím lékařům, paní tiskové mluvčí Březinové, protože ta spolupráce je úžasná a dneska jsem byl mile překvapen, kolik lidí přišlo i na základě toho, že ta akce byla zveřejněna na sociálních sítích, na stránkách města, takže super a moc děkuju."

Většinou bývá pravidlem, že na tyto akce chodí více ženy než muži. Organizátoři jsou tak velmi spokojeni.

Nahlásit chybu


K tématu

Den urologické prevence přilákal do Nemocnice ve Frýdku-Místku desítky pacientů

9. listopadu 2023 13:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prevence je důležitá v každém věku. Zvláště v případě pacientů s určitou mírou rizika. Nemocnice ve Frýdku-Místku se opět po roce zaměřila na mužské zdraví. O Den urologické prevence byl opět velký zájem. Muži se mohli zdarma a bez objednání vyšetřit.

Laboratoře AGEL vyšetří v listopadu muže nad 45 let zdarma na rakovinu prostaty

30. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jako každý rok, i letos, se síť laboratoří AGELLAB v listopadu připojí k celosvětovému boji proti rakovině prostaty a varlat v rámci kampaně Movember. Až do konce měsíce tak nabídnou mužům nad 45 let věku zdarma vyšetření PSA.

Havířovská nemocnice uspořádala den prevence rakoviny prostaty, od ledna začne screeningový program

1. listopadu 2023 13:35 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovská nemocnice se i v letošním roce zapojila do osvětové akce na podporu prevence onemocnění rakoviny varlat a prostaty. Zdravotníci vítají, že od ledna bude toto onemocnění zahrnuto do screeningového programu.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

O Den urologické prevence byl v Nemocnici ve Frýdku-Místku velký zájem
Vydáno 29. listopadu 2021 10:31, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádala po roční odmlce Den urologické prevence. Lékaři mužům bez rozdílu věku vyšetřili ledviny, močový měchýř i prostatu. Preventivní vyšetření mohly absolvovat i ženy. Zájem byl velký, hlavně mezi staršími muži nad 50 let, kteří by měli toto vyšetření podstupovat pravidelně.

Urologické problémy, podobně jako další zdravotní záležitosti by lidé rozhodně neměli podceňovat. Malou osvětu veřejnosti uspořádal v pořadí už 5. ročník Dne urologické prevence.

Anketa: - Co vás sem dneska přivedlo? Chodíte pravidelně? - "K doktorovi podle potíží, ale k urologovi ne." – Takže jste dneska přišel proč? – "Dneska jsem přišel udělat si prevenci, protože jsem pán ve věku, kdy mívá problémy různé jiné, jako chlap jo. Takže, ať se zjistí ještě, jestli jsem ještě k použití vůbec."
Pavel Novotný, předseda správní rady Nadačního fondu Pavla Novotného: "Pořádá se to ve čtyřech nemocnicích. Dneska jsme tady ve frýdecké nemocnici, za což jsem moc rád. A bohužel je vidět, že ti lidé, za prvé je hlad po té prevenci a za druhé někteří přicházejí pozdě."
Jan Bialek, lékař urologického oddělní Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Odebere se jim moč, která se tady vyšetří pod mikroskopem. Jestli tam jsou červené, bílé krvinky. Potom postoupí vyšetření na ultrazvuku. Vyšetření ledvin, vyšetření močového měchýře. No a pak se i těm, kteří mají nad 50 let, odebírá krev jako prevence nádorů prostaty. Vyšetří se prostata ještě přes konečník u těch pacientů nad těch 50 let."

Preventivní prohlídky kvůli nádorům prostaty by měli absolvovat pravidelně hlavně muži nad 50 let.

Jan Bialek, lékař urologického oddělní Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Část těch urologických nádorů bývá dlouho asymptomatických, to znamená, že člověk o nich neví. Většina těch nádorů, i ledvin, jsou zachycena náhodně. Na ultrazvukových vyšetřeních pro nějaký jiný problém. Takže z tohoto důvodu je to důležité. I ten nádor té prostaty v podstatě je dlouho dobu asymptomatický, nebolí, takže pacient, pokud by přišel na základě symptomů, tak tuž je často pozdě."
Pavel Novotný, předseda správní rady Nadačního fondu Pavla Novotného: "My jsme velmi rádi, že už jsme se popáté připojili k té celosvětové akci Movember a jsme velmi rádi, že můžeme v těch nemocnicích to dělat a smyslem toho je hlavně ty lidi upozornit na to. A především muže, aby na tu preventivku přišli. To znamená, já je všechny prosím, pokud můžeme, přijďte se nechat vyšetřit i mimo ty urologické dny, protože ten, kdo dřív přijde, ten má velkou šanci, že když se mu něco zjistí, že se vyléčí."

Vyšetření v nemocnici absolvovalo přes 42 lidí. Z toho byla jedna třetina žen. Žádný onkologický nález se naštěstí neobjevil, pouze několik zánětů.

Pavel Novotný, předseda správní rady Nadačního fondu Pavla Novotného: "Chtěl bych zároveň moc poděkovat vedení frýdecko-místecké nemocnice v čele s primářem urologického oddělní panem Matysem a vrchní sestřičkou paní Horákovou a samozřejmě všem ošetřujícím lékařům, paní tiskové mluvčí Březinové, protože ta spolupráce je úžasná a dneska jsem byl mile překvapen, kolik lidí přišlo i na základě toho, že ta akce byla zveřejněna na sociálních sítích, na stránkách města, takže super a moc děkuju."

Většinou bývá pravidlem, že na tyto akce chodí více ženy než muži. Organizátoři jsou tak velmi spokojeni.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028682/o-den-urologicke-prevence-byl-v-nemocnici-ve-frydku-mistku-velky-zajem