Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zemřel český vědec František Sehnal (†83): Proslulý entomolog získal 22 patentů

Na snímku prof. František Sehnal při převzetí medaile Gregora J. Mendela za zásluhy v biologických vědách v roce 2013.
Na snímku prof. František Sehnal při převzetí medaile Gregora J. Mendela za zásluhy v biologických vědách v roce 2013.  (Autor: AV ČR)
Autor: jel - 
29. listopadu 2021
10:53

Významný český vědec z oboru entomologie František Sehnal zemřel v pátek 27. listopadu ve věku třiaosmdesáti let. Za svůj život se podílel na vzniku či rozvoji několik odboborných ústavů, publikoval mnoho odborných prací a získal přes dvacet patentových osvědčení.

Smutnou zprávu oznámilo na svých stránkách Biologické centrum AV ČR, na kterém profesor Sehnal působil od roku 1985. V letech 2007-2012 byl dokonce jeho ředitelem a zasloužil se o jeho rozvoj.

Kromě toho také entomolog pomáhal zakládat Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích a zasloužil se o vznik dnešní Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Ve své výzkumné práci se zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje,“ uvedlo v oznámení centrum. „Je autorem či spoluautorem více než 250 publikací a získal 22 patentových osvědčení.“

Mimo jiné se přední český odborník věnoval například výzkumu hedvábí a jeho využití v biomedicíně či vývojem biologicky účinných látek pro regulaci škůdců a mnoha dalším výzkumům.

„František Sehnal je nesporně jedním z nejvýznamnějších českých biologů, který svými výsledky a pedagogickými schopnostmi ovlivnil několik generací vědců v oblastech fyziologie hmyzu i entomologie nejen u nás, ale v celosvětovém měřítku,“ uvedlo centrum v závěru textu oznamujícím profesorovo úmrtí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi