80 let plzeňských trolejbusů

Pamětníci vzpomínají na trolejbusy plné cestujících k Boleveckým rybníkům i k amfiteátru

Lochotín, Bolevec a Košutka jsou části města Plzně, kam dnes jezdí nejrůznější spoje městské hromadné dopravy. V minulosti to ale bylo docela jinak.

„Nacházíme se na bývalé křižovatce Karlovarské a Lidické třídy vedle Pavlovova pavilonu a Procháskova ústavu Lékařské fakulty v Plzni, Univerzity Karlovy. Toto místo je význačné z hlediska historie městské dopravy v Plzni,“ řekl spoluautor knihy 80 let Plzeň trolejbusová a vedoucí dopravního oddělení Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Kohout.

Právě sem jezdily první tramvaje už od roku 1899. Přesně po 50 letech, 29. června 1949, byly tramvaje nahrazeny trolejbusy, konkrétně linkou 13 z Doudlevec. Ta odtud pokračovala dále po Lidické třídě až pod Boleveckou náves.

Dříve tato lokalita vypadala samozřejmě zcela jinak, než dnes. V dnešní době vede kolem prostoru mezi školami rušná Karlovarská třída. Z opačné strany pak máme blíže k Procháskovu ústavu poměrně klidnou část města. „Od 20. let minulého století byl tento prostor opravdu reprezentativním vstupem na Severní předměstí,“ dodal Kohout.

Od roku 1950 doplnila trolejbusy na Bolevec odbočná větev na Košutku. „Trolejbusy byly hlavním dopravním prostředkem pro celé Severní předměstí. Pamětníci pamatují velké návozy lidí na kulturní akce v lochotínském amfiteátru, který byl vybudován v 50. letech. Velké množství cestujících cestovalo trolejbusy také k Boleveckým rybníkům. Řada lidí včetně řidičů si pamatuje, že v podvečer vozili davy výletníků od Bolevce a vozy byly údajně také plné kočárků,“ popsal pracovník PMDP.

Konec trolejbusů a dlouhé čekání na tramvaj

Tímto způsobem zde trolejbusy fungovaly až do 70. let 20. století. „V 70. letech se začala stavět sídliště, začala se blížit stavba nové Karlovarské třídy i tramvajové tratě na Košutku. Z toho důvodu tady byl ukončen provoz trolejbusů. Již za 3 roky, v roce 1980, se je podařilo nahradit tramvají na Košutku, ovšem na Bolevec se lidé tramvaje dočkali až za dlouhých 13 let, v roce 1990,“ sdělil Jiří Kohout.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: ČRo Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.