Mutace delta je stále hlavní příčinou rychlého šíření COVID-19

Mutace delta je stále hlavní příčinou rychlého šíření COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Více než 99 % případů po celém světě je způsobených variantou delta
  • Minulý týden byla objevena nová varianta nazvaná omikron
  • WHO nyní musí zjistit, zda je omikron nebezpečnější než mutace delta

V posledních dnech celý svět zkoumá nově objevenou variantu koronaviru, která dostala označení omikron. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ale upozornila, že za největší počet nakažených po celém světě je stále zodpovědná mutace delta.

„Více než 99 % případů po celém světě je způsobených variantou delta a větší počet úmrtí je mezi neočkovanými,“ řekla hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová pro cnbc.com.


Minulý týden byla objevená nová varianta koronaviru, kterou Světová zdravotnická organizace pojmenovala omikron (původně B.1.1.529) a zároveň ji zařadila na seznam mezi znepokojivé varianty. Omikron byl poprvé objeven v Jihoafrické republice, delta v Indii. WHO nyní potřebuje čas na provedení experimentů a sběr dat, aby pomohla odpovědět na některé základní otázky kolem nové varianty. Například, zda je nebezpečnější než delta.


„Chtěli bychom vědět, zda je tato varianta nakažlivější než delta. Velmi důležité je, zjistit, zda dokáže tato varianta nakazit lidi i přes silnou imunitu po prodělání nebo po očkování,“ dodala Swaminathanová.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze