Domů
Elektromobilita
Nissan v příštích pěti letech investuje do elektrifikace dva biliony jenů
Koncept Nissan IDS, možný předobraz druhé generace Nissanu LEAF, zdroj: tf1.fr
Koncept Nissan IDS, možný předobraz druhé generace Nissanu LEAF, zdroj: tf1.fr

Nissan v příštích pěti letech investuje do elektrifikace dva biliony jenů

Elektromobilita
1 komentář
29. listopad 2021, 12:48
ČTK

Japonská automobilka Nissan Motor v příštích pěti letech investuje dva biliony jenů (zhruba 400 miliard Kč), aby zrychlila elektrifikaci svých vozů. Chce tak v tomto rychle rostoucím odvětví držet krok s konkurencí. Třetí největší výrobce vozů v Japonsku to uvedl ve svém dnešním sdělení.

Je to poprvé, co výrobce jednoho z prvních elektromobilů na světě pro masový trh odhalil kompletní plán elektrifikace, uvedla agentura Reuters. Nissan už před více než deseti lety představil elektromobil Leaf.

Konkurence jako Toyota Motor nebo americká Tesla se svými elektromobily dál pokročila, a Nissan se proto rozhodl investovat na tomto poli dvakrát více, než v předchozích deseti letech. Firma dnes uvedla, že do roku 2030 představí 23 elektrifikovaných vozidel, včetně 15 čistých elektromobilů. Do osmi let chce snížit náklady na lithium-iontové baterie o 65 procent.

Cílem Nissanu jsou elektromobily dostupnější pro více řidičů. „Pokročíme v našem úsilí o demokratizaci elektrifikace,“ řekl v online prezentaci generální ředitel Makoto Ušida.

Některé analytiky plán Nissanu nezaujal. Poznamenali, že ve hře o elektrifikaci firma už za konkurencí zaostává.

Počet registrací nových elektromobilů na světě v roce 2020 vzrostl o 41 procent. A to přesto, že se celkový trh s automobily podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) loni zmenšil téměř o šestinu.

vjn jd

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(1)
Matěj
29. listopad 2021, 13:20

Mohli by konečně do svých vozů integrovat teplotní management baterie, jako je dnes standardem, a vyhnout se další rapid gate.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se