Domů
Rychlé zprávy
Austrálie rozšiřuje těžbu zemního plynu. Velká investice čelí enviromentální kritice
Pluto LNG
Zdroj obrázku: Flickr

Austrálie rozšiřuje těžbu zemního plynu. Velká investice čelí enviromentální kritice

Největší australský producent ropy a zemního plynu, společnost Woodside Petroleum, společně se svým partnerem BHP Group schválila projekt na rozvoj plynového pole Scarborough a rozšíření zpracovatelského závodu Pluto. Projekt je označován za největší australskou investici do fosilních paliv za poslední desetiletí a je velmi pravděpodobné, že se jedná o poslední svého druhu.

Součástí projektu za 12 miliard dolarů je rozvoj plynového pole Scarborough o kapacitě asi 11,1 bilionu kubických stop suchého plynu, ležícího 375 km západně od města Karratha a rozšíření současného závodu Pluto na poloostrově Burrup, kde bude plyn zpracováván. 

Woodside očekává produkci okolo 8 milionů tun LNG ročně s celkovými náklady včetně dopravy do severní Asie ve výši 5,8 dolarů za mmBtu. To představuje pro Woodside velmi dobrou návratnost investice. Uvedení do provozu by mělo nastat v roce 2026.

Projekt však čelí rostoucímu odporu environmentalistů, kvůli obavám z jeho vlivu na globální oteplování. Rada pro ochranu přírody Západní Austrálie již předložila žalobu zpochybňující  rozšíření zpracovatelského zařízení Pluto. Dle Rady byl souhlas údajně vydán bez důkladného environmentálního přezkoumání. 

LNG ze Scarborough se dostane na trh přibližně ve stejnou dobu jako velké expanze z Kataru a Ruska, což by mohlo vytvořit převis nabídky LNG v době, kdy hlavní odběratelé budou pravděpodobně stále více přecházet na obnovitelné alternativy.

Woodside sází na to, že v případě dosažení emisní neutrality bude používání plynu v asijském energetickém mixu ještě dlouho zahrnuto.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(1)
Lubos Vozar
30. listopad 2021, 08:55

Pre "11,1 milionu kubických stop suchého plynu" by nikto ani nevrtal. :)

2C dry gas resources in the Scarborough field offshore Western Australia have increased by 52% to 11.1 tcf

11.1 Tcf ~ 314 milliard m3

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se