Akcionáři Kofoly si na dividendách rozdělí 300 milionů korun

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. Zdroj: kofola / E15

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích.
Podnikatel Jannis Samaras je generální ředitel a většinový vlastník společnosti Kofola
3
Fotogalerie

Akcionáři Kofoly si rozdělí na dividendách 300,9 milionu korun, což je stejně jako loni. Na jednu akcii připadne před zdaněním 13,50 korun. Návrh představenstva dnes schválila valná hromada společnosti Kofola ČeskoSlovensko, sdělila manažerka pro vztahy s investory Lenka Frostová.

Představenstvo předložilo valné hromadě návrh na rozdělení zisku firmy za loňský rok 181 milionů korun a části nerozděleného zisku z minulých let ve výši 119,9 milionu Kč, dohromady tedy 300,9 milionu korun. Uvedených 13,50 korun dividendy je vypočteno z celkového počtu vydaných akcií společnosti, kterých je téměř 22,3 milionu. Dividendy se budou vyplácet prostřednictvím České spořitelny.

„Rozhodný den pro výplatu dividendy byl 22. listopad 2021. Dividenda bude splatná od 9. prosince 2021 do 9. prosince 2024,“ uvedla Frostová.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Korunní, Ondrášovka, Kláštorná Kalcia, Jupí, Vinea nebo Semtex. Kofola má téměř 2000 zaměstnanců.

Loni Kofole klesly tržby meziročně o 3,7 procenta na 6,17 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) se jí snížil o osm procent na 1,03 miliardy korun. Výsledky ovlivnilo značné omezení trhu kvůli koronavirové pandemii. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly, jimiž jsou akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek.