Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Zázrak jménem esenciální oleje: Úleva při menstruaci i bolestech hlavy

29. listopadu 2021 • 14:00

Ať už je bolest spojována třeba s namoženými svaly po sportu, bolavými zády, špatným sezením nebo třeba s porodem, při respektování možných kontraindikací dokážou být esenciální oleje opravdu výbornými prostředky na její tlumení. Bolest efektivně minimalizují díky specifickým účinkům aromatických molekul, obsažených v jejich chemickém profilu.

Utiší bolest a zmírní záněty

S mnoha druhy bolesti si umí poradit aromaterapie pomocí esenciálních olejů. Stačí se s nimi naučit správně zacházet.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Druhy bolesti a esenciální oleje

Mnoho esenciálních olejů má analgetický a protizánětlivý účinek. Mohou proto příznivě působit při bolesti zubů, menstruačních a porodních bolestech, neuralgii a migrénách, bolestech kloubů, svalů a zad. Používají se nejčastěji v masážních prostředcích nebo se inhalují. Esenciální oleje, používané pro účel snížení bolestivého stavu, obsahují aldehydy, seskviterpeny, terpeny a estery. Mohou se používat jak separovaně, tak v synergii. Je potřeba mít na paměti nutnost jejich řádného zředění v nosném oleji a některé z nich mají silně alergenní potenciál (hřebíček, oregano, skořice, tymián a také máta).

Analgetické účinky

Esenciální oleje obecně indikované proti bolestem jsou vesměs nevhodné pro těhotné ženy, mnohé z nich mohou používat až děti od deseti let věku, jemnější esenciální oleje lze aplikovat u dětí od tří let ve velmi nízkém ředění (citrusy při bolesti břicha). Stačí jedna kapka do kávové lžičky nosného oleje. Máta peprná (nevhodná do 10 let věku, u astmatu, epilepsie, těhotných žen). Hřebíček (nevhodný do 10 let věku, u hormonálních poruch, těhotných žen).

Heřmánek německý Skořice (nevhodná do 10 let věku, u hormonálních poruch, těhotných žen). Kajeput (nevhodný do 10 let věku, u astmatu, epilepsie, těhotných žen).

Proti zánětům

Bolesti mohou být zapříčiněny probíhající zánětlivou reakcí. Protizánětlivě působí například levandule lékařská, šalvěj lékařská, máta peprná, libavka. Používají se třeba při sportovních zraněních nebo revmatismu. Libavka (nevhodná do 10 let věku, u astmatu, epilepsie, těhotných žen). Hřebíček (nevhodný do 10 let věku, u hormonálních poruch, těhotných žen). Kajeput (nevhodný do 10 let věku, u astmatu, epilepsie, těhotných žen). Levandule lékařská (nevhodná při nízkém tlaku). Šalvěj lékařská (nevhodná do 10 let věku, u hormonálních poruch). Cypřiš (nevhodný do 10 let věku, u astmatu, epilepsie, těhotných žen). Jako příklad antineuralgických esenciálních olejů lze použít kajeput, citron, bobkový list nebo hřebíček.

Bolesti hlavy hlavně u žen

Mohou mít mnoho příčin. Pokud nejsou zapříčiněny specifickým zdravotním problémem, nejčastěji se setkáváme s migrénami hormonálního nebo stresového původu. Podle toho také volíme esenciální olej. Pro stresové bolesti hlavy a migrény jsou skvělé mátové esenciální oleje (pozor u dětí do 10 let věku, u astmatiků a epileptiků, stejně tak u těhotných žen, kterým není doporučovaná ani máta citronová). U bolestí hlavy hormonálního původu (při PMS, menstruaci nebo ovulaci) je výborným prostředkem pro jejich snížení esenciální olej kadidlo. Dávkování je opět kapka esenciálního oleje do kávové lžičky nosného oleje. Je potřeba směs dobře promíchat, aplikuje se na týl a spánky.

Úleva při menstruaci

Pokud trpíte premenstruačním syndromem, lze sáhnout po gerániu, růži či levanduli lékařské. Hezkou a příjemnou kombinaci do aromalampy nebo do masážního oleje tvoří geránium, levandule lékařská a třeba bergamot či limeta (pozor na fototoxicitu, po aplikaci je důležité nevystavovat pokožku slunci nejméně po dobu osmi hodin, a to nejsou-li citrusy zbaveny furokumarinů). Protože některé esenciální oleje působí jako děložní tonika a analgetika, jsou ideálním prostředkem pro mírnění menstruačních křečí. K tomuto účelu se hodí máta citronová, petržel, šalvěj muškátová, šalvěj lékařská. Dávkování je obdobné jako u migrén, esenciální oleje se aplikují zředěné v nosném oleji, směsí se jemně masíruje podbřišek.

Záleží na druhu bolesti, někdy je potřeba použít esenciální olej, který prohřívá, jindy chladí.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.