Brusel, Londýn i Washington. ČT obmění šest postů zahraničních zpravodajů

Na příští rok připravuje Česká televize pravidelnou výměnu na zpravodajských postech. Změny se týkají korespondentů ve Varšavě, v Bratislavě, Berlíně, Bruselu, Londýně a ve Washingtonu. K prvnímu přesunu, v Polsku, dojde začátkem března, další přijdou v druhé polovině roku.

První změna nastane v březnu ve Varšavě. Lukáše Mathé nahradí dosavadní reportér zahraniční redakce Andreas Papadopulos. „Nastoupit na místo, na kterém přede mnou působil Mirek Karas, Josef Pazderka nebo Lukáš Mathé, je obrovská výzva. V Polsku se toho teď děje opravdu hodně,“ říká Papadopulos.

Další střídání jsou naplánována na léto. Korespondenta ve Washigtonu Davida Miřejovského po čtyřech letech nahradí Bohumil Vostal, který se do Spojených států přesune z Londýna. Vostal strávil na zpravodajských postech v Bruselu a v Londýně téměř deset let.

„USA jako stále největší světová velmoc zažila v posledních letech turbulentní období, přičemž události v americké politice, společnosti a ekonomice zásadně ovlivňují mezinárodní dění a bezesporu mají dopad i na Českou republiku,“ hodnotí Vostal.

Změny se dotknou pozice v Bruselu

V souvislosti s nadcházejícím českým předsednictvím v Radě Evropské unie bude informace z Bruselu nově přinášet Petr Obrovský, který dosud působil v Bratislavě. Stávající bruselský korespondent Lukáš Dolanský bude pokrývat agendu EU i v době, kdy nastoupí jako nový zpravodaj ve Spojeném království.

„Čtyři roky intenzivního zpravodajského života v Bruselu pro mě bylo splněním snu. Vždycky jsem toužil přímo v centru evropské politiky zažít to novinářské ‚být u toho‘. Sen se mi splnil vrchovatě: s brexitem, se spory o vládu práva, s covidovou a ekonomickou krizí, s audity českého premiéra, s evropskými volbami, s nekonečnými nočními summity,“ jmenuje Dolanský.

Změna se dotkne také postů v Bratislavě a v Berlíně. Ze slovenské metropole bude diváky informovat redaktor a moderátor Jan Šilhan, německým korespondentem se stane zkušený reportér a expert na německy mluvící země Pavel Polák. Nahradí tak Martina Jonáše, který se vrátí zpět do Česka. Beze změny zůstávají zpravodajské posty v Turecku, Rusku, Číně, Izraeli a ve Francii.

Česká televize disponuje sítí jedenácti zahraničních korespondentů. V porovnání s ostatními českými médii je to největší počet.