Pozvánka na odbornou konferenci z cyklu konferencí "za pět minut dvanáct" na téma: Potravinový odpad a cesty k jeho efektivnímu předcházení

Konference se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, ministra zemědělství Miroslava Tomana, Ministerstva životního prostředí a Zastoupení Evropské komise v ČR

Kdy: 6. prosince 2021 od 11:55

Kde: online, konferenci můžete sledovat ZDE

Konferenci moderuje: Ján Kondáš – 1. část programu / Pavel Mikoška – 2. část programu

Danou problematiku budeme diskutovat především z následujících pohledů:

  • Potravinový odpad jako významný zdroj skleníkových plynů
  • Metodický postup pro reporting potravinového odpadu
  • Pozice MZe k potravinovému odpadu a efektivní nástroje k předcházení vzniku odpadu na úrovni primární zemědělské produkce a zpracovatelů
  • Efektivní nástroje omezování vzniku potravinového odpadu v různých článcích potravinového řetězce
  • Food retail business jako viditelný článek potravinového řetězce a jeho cesty k omezování vzniku potravinového odpadu
  • Inovativní řešení pro zpracování potravinových přebytků

Program:

11:45 – 11:55 – Přihlašování účastníků

11:55 – Slavnostní zahájení

– Silvana Jirotková, náměstkyně ministra, MPO a předsedkyně Rady kvality ČR

– Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR

12:10 – Panel 1: Green Deal a pozice ČR k problematice potravinového odpadu

  1. Martin Štěpánek, ředitel Odboru potravinářského, Ministerstvo zemědělství: Green Deal a problematika plýtvání potravinami z pozice MZe
  2. Iveta Bošková, ÚZEI: Příprava ČR na reporting potravinových ztrát
  3. Tomáš Martoch, ECR Group: Aktivity ECR k omezování potravinového odpadu – návrhy globálních řešení
  4. Tomáš Prouza, SOCR ČR: Obchodníci v ČR: darování potravin a udržitelnost systému
  5. Anna Strejcová a Denisa Rybářová, Zachraň jídlo: Jak darovat zbylé pokrmy z jídelen
  6. Václav Stárek, Asociace hotelů a restaurací ČR: Food waste – metodika k omezování potravinových odpadů v pohostinství
  7. Ondřej Černý, EFG Rapotín: Efektivní koncové řešení pro skutečný potravinový odpad

14:00 – Přestávka na kávu

14:10 – Panel 2: Způsoby využití potravinových přebytků jako cesta k eliminaci potravinového odpadu

  1. Veronika Láchová, ředitelka ČFPB: Využití potravinových přebytků jejich nejefektivnějším způsobem – to je za účelem jejich přímé lidské spotřeby
  2. Ján Kondáš, ředitel komunikace, Tesco Stores ČR: Různé aspekty potravinového odpadu a jeho eliminace jako součást udržitelného podnikání
  3. Petr Baudyš, Penny Market: Strategie diskontéra při řešení problematiky vzniku potravinového odpadu
  4. Martina Černá a Peter Daňo, Albert ČR: Trajektorie omezování plýtvání potravinami na úrovni prodejen Albert
  5. Jakub Slezák, TitBit: Alternativy využití nestandardního ovoce a zeleniny při jejich konverzi na kvalitní výrobky
  6. Daniel Gerbel, Technopek: Možný způsob využití pečiva a OZ pro konverzi potravinových přebytků – patentovaná technologie

15:40 – Přestávka na kávu

15:50 Panelová diskuse k prezentovaným příspěvkům

společný brainstorming k problematice omezování vzniku potravinového odpadu (I. Bošková, V. Láchová, T. Martoch, V. Vodička, J. Kondáš, T. Prouza)

Zdroj: SOCR ČR