Přehlídka Tady Vary přinese od úterý šest filmů ve 38 kinech

29. listopad 2021 16:00

Karlovarský filmový festival znovu uspořádá filmovou přehlídku po celé zemi. Ve 38 kinech začne v úterý 30. listopadu a potrvá do 2. prosince. Pořadatelé uvádějí, že setkání v kinech kombinovaná s on-line přenosy debat a diskusí vyhoví platným protiepidemickým opatřením. Přehlídku slavnostně zahájí v úterý v 17 hodin předpremiéra nového filmu Heleny Třeštíkové René - Vězeň svobody, kterým režisérka navazuje na snímek René z roku 2008.

Stejně jako v minulém roce bude každý film v zapojených kinech uveden pouze jednou, a to ve stejný den i čas. Po úvodní projekci bude v pražském kině Světozor beseda s Třeštíkovou a protagonistou dokumentu Reném, která se bude živě přenášet do zapojených kin a všichni diváci v kinech dostanou možnost posílat své dotazy přes aplikaci Slido.

Tři snímky soutěžily letos v Cannes

Tradiční karlovarskou sekci Horizonty budou v programu reprezentovat tři snímky, které byly poprvé uvedeny v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Velkou cenu poroty si z ní odvezl finský film Kupé č. 6 režiséra Juha Kuosmanena, také po projekci tohoto filmu 1. prosince v 17 hodin bude on-line rozhovor s režisérem.

Dalším filmem oceněným v Cannes bude historické erotické drama Paula Verhoevena Benedetta, který krátce po přehlídce Tady Vary vstoupí také do české distribuce. Třetici canneských snímků a také celou přehlídku uzavře Nejhorší člověk na světě režiséra Joachima Triera, který je na programu 2. prosince od 20 hodin.

Renate Reinsve ve snímku Nejhorší člověk na světě

Také tento film bude po skončení projekce provázet on-line rozhovor s režisérem. Všechny tři besedy moderované Karlem Ochem budou živě přenášeny do zúčastněných kin a budou dostupné také na platformě kviff.tv.

Kolekci filmů přehlídky Tady Vary doplní britský film Bod varu, který si letos z karlovarského festivalu odvezl zvláštní uznání pro herečku Vinette Robinson a významně bodoval také v diváckém hlasování. Mimo Tady Vary nebude Bod varu na plátnech českých kin pravděpodobně vůbec k vidění.

Jako poctu letos zesnulé herecké legendě Jeanu Paulu Belmondovi Tady Vary promítnou kultovního Muže z Acapulca s původním českým dabingem.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio