Zemědělci bijí na poplach. Rychle rostoucí výrobní náklady mohou ohrozit bezpečnost státu

  
Markéta Bártová
29. 11. 2021 ▪ 16:01

Zemědělci varují před rychle rostoucími cenami a vysokou inflací. Podle prezidenta Agrární komory by to mohlo ohrozit bezpečnost státu. Zemědělci navíc podle komory mají jen omezené možnosti jak vyšší náklady promítnout do cen svých produktů.

Kur domácí
Kur domácí
Foto: munzelminka z Pixabay

Čeští zemědělci v posledních měsících prožívají velmi napjaté chvíle. Kvůli rychle rostoucím nákladům, které se zvyšují i o stovky procent a vysoké inflaci musejí zvyšovat ceny. Někteří pak nejsou schopni v této situaci přežít a budou muset své chovy zavřít. To by opět mohlo přispět ke snížení už tak špatné potravinové soběstačnosti země.

Zemědělci mají omezené možnosti zdražování

Jedním z hlavních problémů, které zemědělci vidí je podle Agrární komory České republiky i to, že většina z nich má omezené možnosti jak vyšší náklady například na chov zvěře promítnout do cen, za které své produkty prodávají. Některé podniky tak jsou již nyní pod hranicí rentability a chystají se své chovy zavřít.

„Zemědělci nyní doslova bijí na poplach. Jejich hlavním úkolem je zajistit dostatečné množství kvalitních potravin pro obyvatele za dostupné ceny, ale nemohou jejich výrobu platit z vlastních peněz, k čemuž v řadě případů nyní dochází. Pokud přistoupí k uzavření chovů, bude pokračovat pokles potravinové soběstačnosti Česka. Následkem toho se zvýší dovozy potravin ze zahraničí a jejich ceny budou vzhledem k větší závislosti na globálním trhu kolísat ještě více než dosud. V tuto chvíli začíná jít bez nadsázky o bezpečnost státu, neboť zemědělství je hluboce zakořeněno v národní historii a prolíná se do mnoha odvětví našeho národa. Potraviny jsou zároveň jednou ze základních potřeb obyvatel. Obzvlášť alarmující je nyní situace v živočišné výrobě,” říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Jen krmiva pro chov prasat jsou oproti loňsku zhruba o 20 až 25 procent vyšší kvůli stále rostoucím cenám obilovin a olejnin, které jsou hlavní přísadou krmných směsí. Mimo krmiv ale dramaticky vzrostly i ceny energií. Ty v současnosti oproti dřívějšku mají někteří chovatelé vyšší až o 40 procent. Rychlý růst cen ale ovlivňuje i doprava a logistika, kvůli růstu cen pohonných hmot. V neposlední řadě jsou pak velmi znatelnou položkou i mzdové náklady.

Náklady vzrostly, prodejní ceny ale i poklesly

I přes to, že ceny vstupů výrobcům a producentům rychle rostou, nárůst cen za které firmy prodávají své produkty ale zůstává například u jatečních prasat téměř stejný. Podle dat Českého statistického úřadu se tak cena za kilogram živého prasete zastavila na 25 korunách. To je meziročně propad o osm procent.

„Ještě předloni jsme byli optimističtí. Investovali jsme do nové výkrmny prasat na farmě ve Zbožíčku a zvýšili jsme díky tomu celkový objem produkce jatečných prasat. Teď se nám chov prasat stále méně vyplácí a doslova nás táhne ke dnu. Vzhledem ke zvýšeným nákladům by měly být výkupní ceny prasat téměř dvojnásobné. Pokud v tomto ohledu nedojde v krátkém čase ke změně, zvažujeme uzavření některých našich hospodářství,” uvádí místopředseda představenstva PROAGRO Nymburk Zdeněk Mlázovský. Tato společnost chová vedle prasat také drůbež, u které čelí podobným problémům.



Vstupní náklady v meziročním srovnání:

Prasata
Krmivo nárůst o 20–25 %
Energie nárůst o 5–40 %
Nafta nárůst o 35 %
Mzdy nárůst o 4–6 %
Drůbež
Krmivo nárůst o 20–25 %
Elektřina nárůst až o 300 %
Plyn nárůst až o 400 %
Nafta nárůst o 35–40 %
AdBlue nárůst až o 300 %
Mzdy nárůst o 5–7 %
Skot
Krmivo nárůst o 20 %
Nafta nárůst o 28 %
Elektřina nárůst o 100 % a více


Výkupní ceny, za které prodávají zemědělci, v meziročním srovnání:
Prasata snížení o 8 %
Drůbež nárůst o 0,4 %
Vejce nárůst o 5 %
Býci nárůst o 5 %
Mléko nárůst o 9 %



Štítky: Zemědělství Chov zvěře Zvířata Jídlo Potraviny
Zdroj: AK ČR