Top kina ČR: U diváků to vyhrál příběh plný módy, pohádkového bohatství a intrik vedoucích až k vraždě

Top kina ČR: U diváků to vyhrál příběh plný módy, pohádkového bohatství a intrik vedoucích až k vraždě
Klan Gucci | Forum Film

5. ETERNALS (země vzniku: USA)

Eternals
Tržby 996 tisíc Kč / návštěvnost 5 704 diváků / 64 kin
Začínáme ale na pátém místě, kde o uplynulém víkendu skončila nová marvelovská týmovka Eternals. Snímek plný bohů, polobohů a lidí se v tuzemských kinech promítá necelý měsíc a zatím má na kontě necelých 130 tisíc diváků a 22 milionů korun v rámci tržeb. Celosvětově mají Eternals v kapse necelých 370 milionů dolarů, což je velká mizérie. Není od věci dodat, že nová týmovka jde jiným směrem a diváci se s pro ně neznámými postavami budou muset nejprve sžít. Studio si tohle gesto může dovolit, tak si počkejme, zda se jim tenhle krok ve finále vyplatí i finančně.

4. DUNA (USA)

Duna | Vertical Entertainment
Tržby 997 tisíc Kč / návštěvnost 5 170 diváků / 61 kin
První film série Duna skončil o šestém víkendu od tuzemské premiéry čtvrtý. Nejnovější adaptaci slavné knihy Franka Herberta vidělo lehce přes čtvrt milionu diváků, kteří v pokladnách nechali 47 milionů korun. A jistě se těší na druhý díl, jehož vznik dostal zelenou nedlouho po premiéře jedničky. Celosvětově má Duna Denise Villeneuvea na kontě 374 milionů dolarů, což je o chlup lepší statistika než v případě komiksovky Eternals.

3. ENCANTO (USA)

Encanto
Tržby 1 milion 613 tisíc Kč / návštěvnost 11 039 diváků / 200 kin
Disneyho rodinný biják Encanto měl o premiérovém víkendu k dispozici mimořádný počet kin (200), což ve výsledku stačilo jen na třetí příčku. Novinka Encanto lehce vykrádá příběhovou linku pixarovky Coco z roku 2017, recenzenti se shodují, že animačně je bezchybná a přišla do sálů v ideální čas, tedy nebýt zhoršující se pandemické situace. Celosvětově má Encanto na kontě 69 milionů dolarů. Je jisté, že Disney do budoucna napne mimořádné síly na budování celosvětové distribuční sítě VOD platformy Disney+, neboť příjmy z kin druhým rokem nestojí za řeč.

2. PŘÁNÍ JEŽÍŠKOVI (Česká republika)

Přání Ježíškovi
Tržby 2 miliony 36 tisíc Kč / návštěvnost 12 955 diváků / 133 kin
Třetí víkend v českých kinech znamenal pro Přání Ježíškovi poprvé jinou než první pozici. Předvánoční film inspirovaný tvorbou polského scenáristy Marcina Baczynského má prozatím na kontě necelých 120 tisíc diváků a 18 milionů korun v rámci tržeb. Tvůrci určitě očekávali mnohem vyšší statistiky, jejich kolegové, kteří plánovali premiéru na konec listopadu nebo na začátek prosince, nicméně své tituly z letošní distribuční nabídky stáhli na příští rok. Počty jsou počty.

1. KLAN GUCCI (USA)

Klan Gucci
Tržby 3 miliony 701 tisíc Kč / návštěvnost 21 688 diváků / 148 kin
Světe div se, žebříček tuzemských tržeb a návštěvnosti českých kin ovládlo životopisné drama slavné návrhářské rodiny. Klan Gucci režíroval kultovní Ridley Scott, který do hlavních rolí obsadil hereckou smetánku a zpěvačku Lady Gaga (má hudebního Oscara za remake Zrodila se hvězda). 157 minut dlouhý snímek táhne kromě obsazení a režiséra též na téma slavné návrhářské rodiny a intrik vedoucích až k nájemné vraždě. PR tým distributora se znamenitě činil, přichystal působivou sérii plakátů a úspěch se dostavil. I když je otázka, zda se při pohledu na čísla výše dá uvažovat o úspěchu. Ale když je ta doba covidová...

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.