18.4.2024 | Svátek má Valérie


GLOSA: Naši vojáci do Polska

30.11.2021

Česko by mělo poslat policisty a vojáky na polské hranice

Situace je na polsko-běloruských hranicích vinou běloruského diktátora Alexandra Lukašenka napjatá. Tento nelegitimní vládce se totiž pokouší vydírat Evropskou unii za to, že na jeho režim uvalila za jeho zločinecké praktiky sankce. Dováží proto do země migranty, které pak posílá na hranice s Polskem, Litvou a Lotyšskem a pokouší se organizovat jejich nelegální přechody do těchto zemí. Hranice se snaží překročit tisíce lidí převážně ze zemí Blízkého východu, kteří u nich táboří, protože běloruské bezpečnostní složky je nechtějí pustit zpátky do vnitrozemí. Bezpečnostní analytici upozorňují na fakt, že s největší pravděpodobností podporuje tuto akci i Rusko.

Poslankyně a téměř jistá budoucí ministryně obrany Jana Černochová (ODS) již dříve uvedla, že Česká republika by měla sousednímu Polsku poslat na pomoc policisty a vojáky. Jsem rád, že toto řešení podpořil i prezident republiky Miloš Zeman, se kterým se jinak většinou neshodnu.

Já také souhlasím s vysláním českých vojáků a policistů do spřáteleného Polska, kteří by zde měli pomoci bránit jeho hranice před vyděračskými a teroristickými metodami Běloruska. Naši severní sousedé jsou vystaveni obrovské hybridní hrozbě a to nám nesmí být lhostejné. V našem zájmu rozhodně není nekontrolovatelné pronikání těchto lidí do Evropy, z nichž někteří mohou být napojeni i na radikální teroristické organizace, mezi které například patří Islámský stát.

Kromě bezpečnostního je tu pak ještě jeden důležitý aspekt a tím je fakt, že Česká republika i Polsko jsou členy NATO, a tudíž spojenci. A ti si musí pomáhat. My Češi máme smutné zkušenosti z roku 1938, kdy nás naši tehdejší spojenci Francie a Velká Británie nechali napospas hitlerovskému Německu, kterému jsme museli odstoupit naše pohraničí. Toto řešení se nakonec ukázalo jako krátkozraké a jeho důsledkem byla strašná II. světová válka.

A už z toho důvodu, že jsme poznali, jaké to je, když nás ti, kterým jsme věřili, opustili, se nesmíme chovat stejně. Je třeba, abychom dokázali, že Češi plní své spojenecké závazky a je na ně spolehnutí. Proto bychom měli do Polska vyslat vojáky a policisty. Navíc už i polský prezident Andrzej Duda požádal členské země NATO o vyslání vojáků na běloruskou hranici.

Autor je předseda Finančního výboru Zastupitelstva Středočeského kraje