V některých krajích čekají lidé na termín PCR testu i týden, rozšíření kapacit projedná rada vlády

Události: Plná kapacita testovacích míst (zdroj: ČT24)

S přibývajícím počtem nakažených koronavirem roste také nápor na odběrová místa. Třeba v Libereckém kraji čekají podle hejtmana Martina Půty lidé na volný termín PCR testu i týden. Rozšíření kapacit ale na řadě míst brání zejména nedostatek personálu.

V Pardubickém a Královéhradeckém kraji byly k pondělnímu poledni podle údajů ministerstva zdravotnictví vůbec nejmenší volné testovací kapacity pro následující tři dny. Podobně jsou na tom i v Libereckém kraji.

„Jsme na hranici kapacit našich laboratoří. V Liberecké a českolipské nemocnici jsme schopni denně vyhodnotit dva tisíce vzorků. Proto se na termín na testování PCR testy čeká až týden,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Volná kapacita testovacích míst v následujících třech dnech (k 29. 11. 2021)
Zdroj: ČT24

Přetlak potvrzuje i mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová, podle které jsou všechny volné termíny na testy vždy okamžitě zaplněné.

V Jihlavě se na PCR test čeká tři dny, v Novém Městě na Moravě až sedm dnů. V třinecké nemocnici denně odeberou vzorky zhruba třem stovkám zájemců. Samoplátce tady ale zejména kvůli velké administrativní záležitosti netestují. „Dneska máme přes sto našich zaměstnanců na nemocenské – na ošetřování rodinných příslušníků,“ vysvětluje nedostatek pracovníků ředitel Nemocnice Třinec Jiří Veverka.

O navýšení kapacit testovacích míst bude jednat rada vlády

Nejvíce volných termínů mají lidé v Praze, i tady ale pociťují zvýšenou poptávku. „V současné době jsou naše odběrová místa vytížená asi z devadesáti procent. Kromě testů pro samoplátce se zvyšuje podíl testů od osob, které mají žádanku od lékaře nebo hygieny,“ říká Michal Mikšík, mluvčí společnosti GHC Genetics, která testování provozuje.

Pokud se nicméně objednal očkovaný člověk se symptomy na test zdarma na odběrové místo v drive-in PVA Letňany v pondělí večer, získal termín na druhý den ráno. A volných termínů byly na úterý ještě desítky. V okamžik testování pak byla na místě tři auta a samotný test is čekáním proto nezabral více než deset minut.

Možným navýšením testovacích kapacit se má podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) zabývat rada vlády pro zdravotní rizika v úterý. „Je tady i možnost na základě rozhodnutí vlády v rámci nouzového stavu případně povolat i zdravotníky mimo nemocnice do očkovacích míst, testovacích center,“ uvedl Vojtěch.