Ledvinová kolika: Problém současnosti | Moje zdraví

Ledvinová kolika? Co ji způsobuje? Nedostatek tekutin není jediný problém! Hrozí vám také?

Ledvinová kolika? Co ji způsobuje? Nedostatek tekutin není jediný problém! Hrozí vám také?
Autor: istock.com
23. března 2024 • 06:00

Ledvinová kolika bývá popisována jako nejhorší bolest v životě. Její příznaky se odvíjejí od toho, jak veliké kameny ji způsobily a kde se právě nacházejí. Jak ji odlišit od jiných problémů? 

Příčina ledvinové koliky

Ledvinovou koliku způsobují ledvinové kameny. Jsou dvě možnosti, jak se kolika projeví. Prvním příkladem je stav, kdy jsou kameny přímo v ledvině, ale nijak nebrání odtoku moči. Přítomnost tedy prokáže až případná krev v moči a pacient nemá výraznější obtíže. Dalším typem, jak se kolika může projevit a většinou také projevuje, jsou však kolikovité stavy v oblasti beder, které jsou bolestivé a vystřelují do břicha, podbřišku či oblasti třísel.

Ledvinová kolika bývá provázena nevolností, zvracením, neklidem a pocením. Bolest se stává nesnesitelnou, když se kameny dostanou do močovodu a dochází k jeho podráždění nebo dokonce uzávěru. Takový stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Moč, jež nemůže odtékat ven, se hromadí v ledvinách a vývodných močových cestách a mohou se v ní rozmnožit bakterie způsobující zánět. Velmi rizikový je přestup infekce do ledvin a dále do těla. Nejhorší komplikací je poškození funkce ledvin, což může vyústit v jejich selhání.

Orgán, který má čistit

Ledviny jsou čističkou našeho těla. Jejich úkolem je zejména vylučování látek, které jsou v těle v přebytku (voda, sodík, draslík, fosfáty nebo vápenaté ionty), ale také nežádoucích zplodin metabolismu (kyselina močová, močovina, kreatinin). Ledviny se podílejí na čištění krve, regulaci krevního tlaku, udržování takzvané acidobazické rovnováhy a na dalších důležitých procesech. K častým onemocněním ledvin patří nádorová a zánětlivá onemocnění, k postižení ledvin dochází při cukrovce. Nejběžnějším a zároveň velmi nebezpečným je právě onemocnění ledvinovými kameny (urolitiáza).

Příčina vzniku ledvinových kamenů

Při současném životním stylu se bohužel nemusíme moc snažit, abychom dali ledvinovým kamenům vzniknout. Dietní návyky s vysokým podílem živočišných bílkovin, karbohydrátů, soli a nízkým příjmem vlákniny jsou pro vznik urolitiázy společně s nedostatečným příjmem tekutin základními, avšak častými rizikovými faktory.

Proč se kameny vytvoří

Zásadní roli při vzniku ledvinových kamenů hraje nedostatek tekutin, nevhodné složení stravy a zvýšená koncentrace takzvaných litogenních látek (podle řeckého slova lithos – kámen). K těmto látkám patří například kyselina močová, oxaláty, dále sodík nebo fosfáty či sulfáty. Z těchto látek se v ledvinách tvoří krystaly a následně ledvinové kameny. 

Rozdrcení není vždy možné

„Mezi základní metody, používané v terapii urolitiázy, patří konzervativní terapie, spočívající zejména ve sledování pacienta, doplněná o takzvanou litotrypsi extrakorporální rázovou vlnou – rozdrcení kamene rázovou vlnou generovanou mimo tělo pacienta,“ vysvětluje urolog. Výkon je určen pro kameny do velikosti 2 cm a kameny v močovodu, dají-li se bezpečně lokalizovat. Není vhodná pro velmi obézní pacienty či pacienty s vážnými deformitami páteře. Výkon, který pacient pociťuje jako mírné údery do bederní oblasti, probíhá bez nutnosti celkové narkózy a trvá asi hodinu. Pod ultrazvukovým či rentgenovým zaměřením jsou na místo výskytu kamenů vyslány vlny, jež je rozbijí na drobné části: ty odcházejí z těla během následujících týdnů. Rekonvalescence je velmi rychlá a riziko komplikací nízké.

Zákroky v narkóze

Kameny lze také odstranit při endoskopickém zákroku. Jde o takzvanou perkutánní extrakci konkrementu, při níž pod celkovou narkózou dochází k odstranění kamene z ledviny nově vytvořeným traktem. Tato operace se provádí u větších nebo zaklíněných kamenů umístěných v ledvině a trvá zhruba hodinu.

K častým zákrokům, jež se provádějí v celkové narkóze, patří odstranění kamene přes močový měchýř a močovod. Nástrojem opatřeným kamerou, vedeným přes močovou trubici do močového měchýře či vývodného systému ledviny, operatér vytáhne kámen buď v celku, nebo rozdrcený (například laserem). Poté může do močových cest na přechodnou dobu zavést stent, který je zprůchodní a sníží riziko možných komplikací. Tato operace trvá 20–60 minut a provádí se mimo jiné například u pacientů se silnou obezitou či s odchylkami v močových cestách. 

Jak předcházet vzniku ledvinových kamenů?

Nejdůležitější je dostatečně pít. Denní výdej moči by měl dosáhnout nad dva litry. Kromě čisté vody se doporučují i minerálky s nižším obsahem minerálů. Vhodné jsou například vody s obsahem draslíku – tento minerál vede k alkalizaci moči a zvýšenému vylučování takzvaného citrátu, což brání vzniku kamenů. „Dobrý je i příjem vody s vyšším obsahem hořčíku, pro jeho zvýšené vylučování močí,“ radí lékař. „K prevenci se rovněž váže vhodná vyvážená strava s omezením živočišných bílkovin (0,8–1,0 g/kg/den), bohatá na zeleninu a vlákninu. Nutný je i pravidelný příjem vápníku (1–1,2 g/ den), nezbytné je omezení soli na 4–5 g/ den,“ uzavírá MUDr. Aleš Petřík.

O autorovi | Markéta Ostřížková odborná spolupráce: as. MUDr. Aleš Petřík, Ph. D. Urologické oddělení Nemocnice České Budějovice

Autor: Markéta Ostřížková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.