Muzeum v Novém Městě nad Metují krásně ukazuje, jak fungují mechanické betlémy. Ale uvidíte nejen to

30. listopad 2021 08:32

Muzeum v Novém Městě nad Metují na Náchodsku vystavuje betlémy. Najdou se mezi nimi i některé raritní kousky, vedle velkých mechanických je tam například také háčkovaný betlém. Muzeum se výstavu rozhodlo uspořádat i přes současnou situaci v republice, kdy se mnoho dalších předvánočních akcí ruší. 

V muzeu v Novém Městě nad Metují jsou vystaveny betlémy z nejrůznějších koutů naší republiky. Desítky mechanických, papírových i dřevěných betlémů.

Čtěte také

Martina Grymová ukazuje možná největší pýchu letošní zdejší vánoční výstavy. „Rozhodně, je to mechanický betlém uměleckého řezbáře Kamila Andrese. Vidíte jednak jeho vlastní tvorbu, jeho mechanický betlém, a hned vedle mechanickou řemeslnou dílnu.“

Mechanická, to tedy znamená, že se můžeme podívat, jak vše funguje. Jsou tu vyřezávané figurku nejrůznějších řemesel, vysoké 20 až 30 centimetrů. A vedle stroj, mechanika, jedno ozubené kolo vedle druhého a spolu to funguje.

„Většinou je u mechanických betlémů ta mechanika schována. Ale tady pan Andres mechaniku umístil hned vedle, takže návštěvníci krásně vidí, jak mechanický betlém funguje.

Čtěte také

Jdeme se podívat ještě nahoru, do dalšího patra, kde jsou další mechanické exponáty. Stoupáme po schodech a vcházíme do výstavní síně. Ta je doslova zaplněná betlémy.

„Tady bych chtěla upozornit na další mechanický, který ovšem není poháněn elektřinou, ale může si ho každý návštěvník sám ručně rozpohybovat.

Každoročně tuto už tradiční výstavu otevírá takový komponovaný program. Letos ale nebude. „Bohužel. Do poslední chvíle jsme adventní muzejní nic plánovali a doufali jsme optimisticky. Ale z důvodu stávající epidemické situace jsme ji museli letos zrušit.

Pokud to epidemická situace dovolí, tak bude výstava betlémů v muzeu v Novém Městě nad Metují na Náchodsku otevřena až do 1. února 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související