Kupujete cukroví aj. od známého, známé, co má známou z práce? Tak pozor!

Kupujete cukroví aj. od známého, známé, co má známou z práce? Tak pozor!

30.11.2021 Jana Čiháková, archiv 2019, shutterstock

Maminky na mateřské, ženy v domácnosti a babičky v důchodu, ve kterých se probouzí podnikatelský duch přes sociální sítě nabízejí své služby – od pečení cukroví, přes přípravu bramborového salátu až po chlebíčky a obložené mísy. Ale co na to říkají pravidla?

Prodejem doma vyrobených potravin si lze totiž přivydělat až 15 000 korun. Kdo ale reguluje a hlídá tento prodej a komu se hospodyňky – podnikatelky musí zodpovídat?

Podle pravidel?

Pečení cukroví, pečiva či výroba lahůdek se považuje za výrobu potravin v domácnosti spojenou s jejich následným prodejem z domu. Je zde totiž splněna podmínka určité kontinuity činnosti a určitého stupně organizace. Přivydělávající si hospodyňka tak musí vlastnit živnostenské oprávnění pro výrobu a prodej potravin, podnikatel je povinen zajistit, aby provozovna byla způsobilá pro provozování živnosti podle zvláštních právních předpisů (§ 17, zákona 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v platném znění, odst. 1 a 4).

Výroba potravin je vázána na splnění určitých požadavků, které stanoví obecně závazné předpisy (Nařízení ES, zákony a vyhlášky platné v ČR). Je třeba respektovat skutečnost, že výroba potravin i v malém objemu je činnosti epidemiologicky závažnou proto se ještě před zahájením činnosti musí tazatelka seznámit a v rozsahu přiměřeném činnosti respektovat ustanovení potravinové legislativy včetně předpisů a ustanovení souvisejících s ochranou veřejného zdraví. Jde především o posouzení, do jaké míry jsou v přiměřené míře odpovídající charakteru a rozsahu činnosti základní – bezpodmínečné požadavky stanovené Nařízením Evropských společenství č.852/2004 o hygieně potravin. Výrobce je také povinen se registrovat u místně příslušného inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jde o ohlašovací povinnost, která vyplývá z § 3 zákona č. 110/1997.

Čeští pseudoživnostníci…

Z našeho průzkumu i informací Státní zemědělské a potravinářské inspekce je patrné, že mnoho lidí nemá ani oprávnění, ani se k činnosti oficiálně nepřihlásí, jak ukládá zákon! Inspektoři ale varují, že tento segment začíná být hlídán více než kdy dřív a pokud se chce drobný podnikatel vyhnout nemalé pokutě a neplánované návštěvě člověka, který si rozhodně nepřišel nic koupit, měl by mít tyto dokumenty v pořádku. První, co bude chtít inspektor totiž vidět, budou oddělené prostory pro domácí vaření a komerční výrobu. A ani pokud máte dvě kuchyně, nemáte vyhráno. Jedna z nich totiž musí bezpodmínečně splňovat nařízení EU – tam se mimo jiné ukládá povinnost vlastnit prostory přiměřeně veliké i požadavky na omyvatelnost pracovní plochy, stěn a podlahy. Pokud máte doma mazlíčka, který se pohybuje v blízkosti vaší pracovní plochy, porušujete zákon samozřejmě také, nehledě na to, že ten, kdo chce péct cukroví a pak ho prodávat, musí mít i potravinářský průkaz, který také patrně nikdo z drobných „přivýdělečníků“ nevlastní – i to je důvod k tomu být pokutován.


Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.