Pravdivé lži: Jaké scény se Arnold Schwarzenegger nejvíce bál a proč teroristické útoky z 11. září překazily natáčení druhého dílu?

Arnold Schwarzenegger byl jednou z největších filmových hvězd 80. a 90. let, hrál v řadě velmi úspěšných akčních snímků, jako je Terminátor či Predátor, i v několika lehčích snímcích typu Dvojčata nebo Policajt ze školky. Ve filmu Pravdivé lži se v roce 1994 Arnold Schwarzenegger opět spojil s režisérem Terminátora Jamesem Cameronem, ale tentokrát v poněkud odlišné roli. Zahrál si tajného agenta, který se snaží sladit svou nebezpečnou práci s normálním rodinným životem, zatímco jeho manželka, kterou hraje Jamie Lee Curtisová, si myslí, že je jen nudným obchodníkem.

Film je remakem

Pravděpodobně víte, že film Pravdivé lži byl obrovským kasovním trhákem, ale věděli jste, že jde ve skutečnosti o remake? Snímek byl totiž natočen podle francouzského komediálního thrilleru Podtrženo, sečteno! režiséra Clauda Zidiho z roku 1991. Schwarzeneggerovi tento film údajně ukázal jeho švagr a jemu se velmi zalíbila jeho zápletka. Následně o snímku řekl i svému příteli Jamesi Cameronovi.

Problém s taneční scénou

Arnold Schwarzenegger byl dlouho známý tím, že většinu svých akčních scén hrál sám, tedy bez pomoci kaskadérů. Proto všechny při natáčení zarazilo, když herec vyjádřil obavy z natáčení taneční scény. Z celého filmu se totiž Schwarzenegger nejvíce obával scény, ve které musel tančit tango. Tanga se obával natolik, že již šest měsíců před natáčením chodil pravidelně na lekce tance.

Jamie Lee Curtisová a spodní prádlo

Jako každý velkofilm, i Pravdivé lži měly velké a dobře financované kostýmní oddělení. Dalo by se tedy předpokládat, že vše, co herci ve filmu nosí, jim bylo poskytnuto. Ne tak docela, Jamie Lee Curtisová dala přednost určité míře osobní kontroly nad svým šatníkem, například v jedné z nejpamátnějších scén filmu, kdy předvádí smyslný tanec ve spodním prádle. Zdálo by se, že se jednalo o velmi vhodnou příležitost pro product placement nějakého luxusního spodního prádla. Omyl, spodní prádlo, které má herečka na sobě, byly ve skutečnosti její vlastní.

Kultovní taneční scéna Curtisové umožnila předvést komediální schopnosti i sex-appeal. V jeden moment se Helen opře, drží se sloupku postele, ale omylem spadne. Působí to tak přirozeně, že se mnozí diváci domnívali, že jde o opravdovou nehodu z natáčení, kterou se tvůrci rozhodli ve filmu ponechat. Ve skutečnosti ale bylo vše zinscenované. Nicméně Curtisová a Cameron o tom, že Helen spadne, Schwarzeneggerovi schválně neřekli, a jeho překvapená reakce ve filmu je tak zcela autentická.

Nejdražší film

Režisér James Cameron sice začínal nízkorozpočtovými filmy Piraňa 2 a Terminátor, ale se vzrůstajícími úspěchy rostly i jeho filmové rozpočty. Rozpočet filmu Terminátor 2 se pohyboval kolem 94 milionů dolarů, Pravdivé lži stály dokonce 100 milionů dolarů. Tím se na krátkou dobu staly nejdražším filmem všech dob. O rok později je svým rozpočtem 175 milionů dolarů překonal snímek Vodní svět. Ale ne nadlouho, James Cameron se na pomyslný trůn nejdražšího filmu světa vrátil v roce 1997 s filmem Titanic, který stál více než 200 milionů dolarů.

Plány na pokračování byly po 11. září zrušeny

Pravdivé lži byly velkým hitem, celosvětově vydělaly téměř 390 milionů dolarů, což z nich udělalo třetí nejvýdělečnější film roku 1994. Původně se plánovalo, že se herci znovu sejdou při natáčení pokračování, které přijde do kin v roce 2002. To se však nakonec nepodařilo, po událostech z 11. září 2001 byl projekt zrušen. Stejně jako v původním filmu z roku 1994 měli totiž hrdinové v Pravdivých lžích 2 bojovat s teroristy z Blízkého východu a jak Cameron později řekl: „V dnešní době už terorismus není vtipný.“

Zdroj: eightieskids.com, mentalfloss.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu