Hlavní obsah

Nejčastější ukazatelé toho, že je váš vztah na pokraji vyhoření

Není jednoduché si připustit, že partnerské soužití je na pokraji krachu. Obzvláště v dlouhodobém vztahu člověk intuitivně přehlíží problémy, případně se snaží partnerovo chování neustále omlouvat. Přesto se vyplatí, když sundáme růžové brýle a zjistíme, zda náš vztah právě neprochází krizí.

Foto: Profimedia.cz

Všechny vztahy budou dříve nebo později řešit problémy.

Článek

Dlouhodobý vztah není procházka růžovou zahradou. Přesto mnoho žen dokáže rozluštit, kdy vztah čelí klasickým problémům a kdy naopak bruslí na tenké hraně rozchodu. Podívat se pravdě do očí ale bolí, a tak leckdy dusnou atmosféru záměrně přehlížíme a vroucně si přejeme, aby partnerská nepohoda byla jenom chvilkovou záležitostí.

Pravdou ale zůstává, že existuje nejméně šest známek toho, že vztah je už jenom krůček od naprostého vyhoření.

1. Nesnášíte jeho vtípky a výstřednosti

Pamatujete si, jak vám přišlo roztomilé partnerovo noční pochrupkávání? Vzpomínáte, jak jste se smála jeho černému humoru? Nebo vás dojímalo, jak si pečlivě skládá spodní prádlo?

Pokud existují věci, které jste dříve na své polovičce milovala a v současné době je přímo nenávidíte, pak se pravděpodobně potýkáte s partnerským vyhořením. Občas není na škodu, když partnera na jeho chování upozorníte a požádáte o změnu.

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Zdraví

2. Nemáte chuť komunikovat

Není žádným tajemstvím, že komunikace je alfou a omegou spokojeného partnerského vztahu. Bohužel, v některých vztazích se z komunikace stala výjimečná aktivita, kterou partneři provádějí jenom v nejnutnějších případech.

„Všechny vztahy budou dříve nebo později řešit problémy. Zásadní je ale to, jak se k daným problémům postaví,“ míní expertka na vztahy Tamara Greenová a dodává, že ve zdravých vztazích jsou k sobě partneři upřímní, a především si navzájem naslouchají.

Jakmile ale ztratíte chuť s partnerem o čemkoliv diskutovat, znamená to, že do vztahu nechcete investovat ani špetku energie. Možná intuitivně cítíte, že vztah je u konce. Možná se snažíte vyhnout hádce nebo nepříjemné slovní přestřelce. Obě varianty ale naznačují, že vztah není v pořádku.

3. Nechcete trávit čas společně

Nikde není psáno, že s partnerem musíte trávit čtyřiadvacet hodin denně. Naopak, všichni víme, že není na škodu, když máte vlastní koníčky a záliby. Problém ale přichází v momentě, kdy se záměrně vyhýbáte společně trávenému času. Namísto toho si rychle vymýšlíte nové aktivity, na které se můžete vymluvit.

„Když partneři nechtějí trávit čas spolu, je něco špatně. Jde o určitou formu nekomunikace, která nemá dobrý vliv na samotný vztah,“ upozorňuje Greenová pro Bustle a dodává, že v takové chvíli je důležité, abyste si uvědomila, zda vás vůbec partnerova přítomnost těší.

Nejčastější důvody, proč ze vztahu mizí sex

Vztahy a sex

4. Máte oči pro jiné muže

Každý člověk má jinak nastavené hranice podvádění. Přesto existují určité meze, které bychom v partnerském vztahu neměly překročit. Pokud například každý pátek flirtujete s neznámými muži na baru, posíláte si nemravné textovky s kolegou nebo si bez zábran užíváte s jiným mužem, pak rozhodně nemá smysl v partnerském vztahu nadále setrvávat.

„Možná už jste se emocionálně odpoutala od současného partnera a jste připravena na nové milostné dobrodružství,“ říká Tamara Greenová.

5. Sex? Ne, děkuji!

Sexuální touhu ovlivňuje mnoho faktorů. Jakmile je člověk ve stresu, bojuje s duševní nemocí nebo má „jenom“ problémy se spánkem, libido přirozeně klesá. Pokud ale váš vztah prochází krizí, pak nejenže nemáte chuť na sex, ale navíc vás partner absolutně nepřitahuje.

V některých případech se dokonce může stát, že vedle svého partnera už nechcete ani usínat, případně se ho jakkoliv dotýkat.

Zacyklený vztah aneb Když nedokážete opustit partnera, kterého už nemilujete

Vztahy a sex

6. Nemluvíte o budoucnosti

„Pokud vidím partnery, kteří spolu chodí, ale nehledí dopředu do budoucnosti, pak jim říkám, ať jdou raději od sebe,“ říká expertka na vztahy Tamara Greenová.

Zkuste si tedy sáhnout do svědomí a vybavte si, zda s partnerem „počítáte“ do budoucna. Pokud se ve vašich představách dotyčný muž neobjevuje, pravděpodobně víte, co to znamená.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jasná znamení, že je čas se rozejít

Vybudovat vztah nebývá jednoduché, stejně tak není snadné z něj odejít. Lidé si často racionalizují důvody, proč s někým zůstat, a to i přesto, že už jim vztah...

Výběr článků

Načítám