Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

30. 11. 2021 11:17

Tisková konference na podporu projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům, 30. listopadu 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci na podporu projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům. Vítám mezi námi premiéra v demisi pana Andreje Babiše, dále designovaného premiéra pana Petr Fialu a za iniciativu Lékaři pomáhají Česku doktora Radka Mounajjeda, doktora René Levinského, doktora Františka Dušku a doktora Jakuba Studeného. Nejprve bych o slovo chtěla požádat předsedu vlády v demisi pan Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Takže dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že iniciativa Lékaři pomáhají Česku nás vlastně vyzvala, abychom zrealizovali tuto tiskovou konferenci, jejímž hlavním cílem je vyzvat další zdravotníky, aby pomohli hlavně našim zdravotníkům v nemocnicích. Já jsem velice rád, že naše pozvání přijal pan nový premiér české vlády pan Fiala, a chci mu samozřejmě ještě jednou pogratulovat k jmenování.

Epidemie nezná žádné politické bariéry a samozřejmě se týká nás všech a já si myslím, že právě v těchto chvílích musí jít politika stranou, a proto jsem rád, že – je to takové neobvyklé, ale premiér v demisi a nový designovaný premiér mají společnou tiskovou konferenci, to tu ještě nebylo. Ale já myslím, že když jde o životy našich spoluobčanů, tak je dobře, že tady spolu stojíme a že chceme hlavně podpořit tu iniciativu Lékaři pomáhají Česku, se kterou už máme zkušenosti, protože jsme spolu organizovali projekt O2 Universum, což bylo fantastické očkovací centrum, a my se musíme znovu připravit na očkovací kapacity, takové, jaké jsme měli v červnu tohoto roku, kdy jsme dokázali očkovat 130 000 lidí denně.

Takže ten projekt, který si dává za cíl naočkovat za týden milion lidí, je velice ambiciózní, ale je jasné, že tou třetí dávkou, kdy jsme vlastně umožnili registraci, už od včera je zájem o očkování obrovský. Čeká nás samozřejmě i očkování dětí, to bude absolutně dobrovolné.

Takže ta výzva je velice dobrá, protože my skutečně teď máme desetitisíce zdravotníků, kteří jsou doma na ošetřování člena rodiny, nebo jsou v PN a zkrátka chybí v nemocnicích. Takže cíl je pomoci nemocnicím, pomoci hlavně očkovacím  centrům.

Já si myslím, že kromě této iniciativy by bylo dobré zorganizovat nějaký seminář nebo nějaké setkání za podpory hlavně našich televizí, kde by odborníci vysvětlili, že očkování je jediné řešení boje proti covidu-19. Že skutečně se nejedná o experimentální vakcínu, že je to vakcína, na které všichni vědci světa pracovali.

Pamatujete si první rok pandemie, 2020, všichni jsme chtěli vakcínu. Vakcína přišla vlastně koncem prosince a je jednoznačně vědecky dokázáno, že jedině vakcína ochrání životy našich lidí a že je to jediné řešení. Takže tady jsme se domluvili s panem premiérem Fialou, že určitě chceme propagovat a chceme, aby naši občané se očkovali. Chceme podpořit hlavně naše vědce, kteří vysvětlí, že skutečně ty vakcíny jsou bezpečné a že je to jediné řešení.

To, co se změnilo v nemocnicích, je, že naši zdravotníci zase nasazují své životy a dělají všechno pro to, aby ochránili naše lidi. Ale bohužel přicházejí tam pacienti, kteří jsou nenaočkovaní, kteří jsou agresivní, kteří je napadají, a my musíme pomoci našim zdravotníkům. A toto je samozřejmě jedna z forem pomoci a děkuju panu Mounajjedovi, který vlastně přišel znovu s tímto projektem, a jsem rád, že nakonec… A byla to iniciativa pana Mounajjeda, abych oslovil pana nového premiéra, já jsem to rád udělal a pan premiér akceptoval, že je tady s námi, a myslím, že to je skvělá zpráva pro všechny občany naší země.

Takže děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, designovaný předseda vlády, pan Petr Fiala.

Petr Fiala, designovaný předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem přišel na tuto opravdu netypickou tiskovou konferenci dvou premiérů, protože jsem přesvědčen, že jsou, jak už říkal pan premiér Babiš, situace, chvíle, kdy je potřeba ukázat společnou vůli. A boj s nemocí covid-19 takovou situací nepochybně je.

Já jsem si jistý, že přestože máme rozdílné názory, politické názory, dokonce preferujeme různé postupy, jak bojovat s nemocí covid-19, tak přesto všechno máme společný zájem, abychom chránili ohrožené skupiny lidí, abychom dosáhli toho, že se co nejvíc lidí naočkuje a že co nejvíce lidí co nejrychleji bude doočkováno třetí dávkou.

To je nesmírně důležité. Je to důležité pro ochranu zdraví ohrožených skupin, ochranu seniorů, ochranu lidí, kteří jsou nemocní, a je to důležité taky proto, abychom pomohli přetíženým nemocnicím a vyřešili tuto situaci. Já vítám každou iniciativu, která tomu napomáhá, která k tomu vede, a proto jsem přišel podpořit i tuto iniciativu, kterou pokládám za mimořádně důležitou.

Jak už jsem říkal v neděli před lánským zámkem, já si nesmírně vážím a obdivuji práci lékařů a zdravotníků, kteří dnes s nemocí covid-19 bojují v nesmírně těžkých podmínkách, bojují s ní v první linii. A tato iniciativa má za cíl umožnit to, aby se k tomu dobrovolně přidali další lékaři a zdravotníci. Myslím si, že to je nesmírně důležité a takováto dobrovolná pomoc je podle mě výrazem občanské sounáležitosti, odpovědnosti a taky statečnosti. Proto má moji plnou podporu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, doktor Radek Monajjed.

Radek Mounajjed, Lékaři pomáhají Česku: Dámy a pánové, zdraví, to je to nejdůležitější, co všichni máme. Bohužel, v poslední době víme, že spousta z nás jsou nemocní a někteří z nich jsou opravdu vážně nemocní. A my máme cestu a způsob, jak můžeme zabránit tomu, aby se další spoluobčané dostali do těžkého stavu. A ta cesta je během krátké doby naočkovat a aplikovat posilující dávku. Dávka, která může změnit úplně všechno a změní celou dynamiku celé té pandemie.

Jsem velmi rád, že se tady dnes setkali oba dva pánové, pan premiér Babiš a pan premiér Fiala, a podpořili pod taktovkou naší iniciativy dobrou věc a to je boj proti pandemii a proti šíření a proti závažným průběhům.

Jak můžeme tohle udělat? Vím, že někdo z vás řekne, milion dávek za jeden týden, to je úplně nemožné. Mně se nechce věřit, že národ, který vybojoval zlato v Naganu, není schopen takovou věc udělat. Já věřím tomu, že to zvládneme.

Máme na to dvě cesty, které nám to umožní. První z nich: Apeluju a žádám všechny kolegy v ambulantní sféře, aby vystoupili ze své komfortní zóny, aby se přihlásili na našem webu do dobrovolnického seznamu, a následně je budeme informovat, jak se bude postupovat dál. Každá přidaná ruka, každá hodina práce určitého kolegy z ambulance může změnit ten chod.

Musíme použít již osvědčené věci, které jsme použili v O2 Aréně, tedy digitalizace a taková ta friendly digitalizace celého procesu zadávání očkování. Taková digitalizace, která vlastně mění celý ten průběh a zefektivňuje ten lidský zdroj, který se používá k tomu očkování. Ještě jednou: Chceme, aby ta digitalizace byla tak jednoduchá, že se dostane ke každé babičce v nejvzdálenější vesnici a bude pro ni nápomocná, nikoli stresující.

Ještě jednou děkuju, že jste vyslyšeli naši výzvu a věřím, že společnými silami to všichni zvládneme. A ohledně, proč milion dávek, je tady pan doktor Levinský, a proč ta posilující dávka je tak zásadní, je tady pan docent Duška, kteří vám k tomu řeknou víc. Děkuji mockrát za vaši pozornost.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, slovo má doktor Levinský.

René Levinský, BISOP: Dobrý den, dámy a pánové, také děkuji, že jste přišli, a děkuji, že jsem byl vyzván Radkem Mounajjedem. Když se podíváme na nějakou predikci toho, co se děje, a i na to, co tady máme, vidíme, že bohužel ty první dvě dávky jsou jakýmsi způsobem slabší po těch čtyřech pěti měsících, a dnes máme přibližně na jednotkách intenzivní péče třicet procent lidí, kteří mají druhou dávku.

Těch lidí je něco přes dva miliony, pokud my bychom jich za týden očkovali milion, tak těch třicet procent stáhneme na patnáct a snížíme o patnáct procent přítok na jednotky intenzivní péče. Je to v téhle chvíli jediná věc, která opravdu pomůže rychle, a není to ani jenom věc modelů, vidíme to přesně na příkladu Izraele. Izrael měl stejnou vlnu na přelomu srpna a září.

My jsme v situaci, kdy vlastně z jistého pohledu jsme na tom nejlépe. Na jaře, na jaře jsme neměli dávky a měli jsme lidi, kteří se chtějí očkovat. Někdy na konci léta jsme měli spoustu dávek a málo lidí, kteří se chtěli dát očkovat. Teď jsme v situaci, že máme spoustu dávek, a dokonce víme, že máme spoustu lidí, kteří tu posilující dávku chtějí. Podle dat Daniela Prokopa a společnosti P&Q dvě třetiny lidí, kteří dostali druhou dávku, tu třetí dávku dostat chtějí.

A já si myslím, že v téhle chvíli je naší povinností, když nám už chybí jenom ta logistika, s tou logistikou přijít, vymyslet ji a o to se snaží Lékaři pomáhají Česku. Je to naší povinností, abychom tuhle cestu zkusili a pokusili jsme se opravdu naočkovat posilující dávkou co nejvíce lidí, v co nejkratší době. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, doktor František Duška.

František Duška, přednosta kliniky ARO 3. LF UK a FNKV: Dobrý den, dámy a pánové, moc děkuji taky za pozvání. Děkuji hlavně oběma premiérům, že zapomněli na politiku, protože virus nezná politických preferencí. Děkuji moc panu doktorovi a celé iniciativě Milion dávek pro Česko.

Proč je to pro nás důležité. Já reprezentuji segment intenzivní péče. To je poslední linie obrany, která prochází už několikátou vlnou. Jsou tam zdravotníci, sestry a lékaři, kteří si berou extra směny, meleme z posledního.

Co se stane v příštích čtrnácti dnech nebo třech týdnech, to už nikdo neovlivní, uděláme všechno proto, abychom očkovaným, neočkovaným, všem poskytli nejlepší péči, jakou můžeme. Budeme bojovat ze všech sil o vaše životy, ale tahle ta iniciativa umožní z toho sprintu, který teď běžíme, neudělat maraton.

Každá aplikace třetí dávky už během týdne toho člověka ochrání tak, že se neobjeví v prostředí intenzivní péče a vysoce pravděpodobně ani ne v nemocnici. A to je ten smysl hry. Pokud teď se naočkuje ten počet pacientů co největší, jaký může být, to je úleva pro přetížené zdravotnictví v lednu, v únoru a březnu. Proto je to důležité.

A jedna zpráva ode mě pro všechny občany téhle země. Často vaše obavy jsou z toho, že jste moc nemocní na tu třetí dávku, že máte přidružené choroby. Prosím, je to úplně naopak. Čím jste nemocnější a čím jste křehčí, tím víc potřebujete tu třetí dávku. Proto děkuji všem a jděme do téhle té iniciativy, protože to je to, co zachraňuje životy nejenom vaše, ale zachraňuje osobní a profesní životy zdravotníků a nakonec i ty byznysy, které krachují, a chrání tu společnost před uzávěrou. Vyhrajeme ten boj tímto způsobem. Děkuji moc.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a pan doktor Jakub Studený.

Jakub Studený, Lékaři pomáhají Česku: Já také moc děkuji všem a chtěl znovu bych moc poprosit všechny lékaře, zdravotníky a nezdravotníky, aby se k nám připojili na našem webu www.lekaripomahajicesku.cz a za to moc děkujeme všem.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, máme prostor pro dotazy. Chtěla bych vás požádat, abychom teď odložili stranou politiku a ptali se čistě na téma očkování a covid. Tak nejprve Česká televize.

Kateřina Trnková, Česká televize: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, co se ukázalo po těch měsících očkování být efektivnější? Jestli jsou to ta velkokapacitní očkovací centra, nebo i vzhledem k tomu, že je třeba přeočkovávat, a možná ta třetí dávka nebude poslední, tak jestli se ukazuje být třeba rozumnější cesta praktických lékařů. Zkrátka mít nějaká udržitelná místa, která standardně jsou v provozu a kam ti lidé mají možnost častěji chodit? A potom bych se chtěl zeptat, pane premiére, vy jste říkal, že bude potřeba navýšit očkovací kapacity, vrátit se někam na úroveň z června. Pochvaloval jste si tady chod centra O2 Universum, tak jestli se třeba zvažuje, že by se tam provoz obnovil? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Ano, tak já bych tedy, s dovolením, odpověděl na ten dotaz. My jsme v červnu tohoto roku měli de facto kapacitu až 150 tisíc denně. To znamená krát sedm, tak to je ten milion. A my jsme dostali, já myslím, těsně pod 130 000 v červnu.

Ano, O2 Universum byl absolutně fantastický projekt. Já si myslím, že snad takové centrum ani na světě nikde nebylo, se kterým přišel zase pan Mounajjed a já jsem tehdy kontaktovat ředitele ÚVN a oni to zrealizovali. A teď ano, my mluvíme s O2 Arenou a mají nám nabídnout nějaké prostory trvalého charakteru, ale ÚVN nám říká: Nemáme lidi. Takže proto tahle iniciativa je výborná.

Spolupracujeme teď s Asociací obchodních center. Máme nabídku celého patra v obchodním domě Kotva, ano, tak to určitě taky asi budeme chtít využít. No a samozřejmě z hlediska čekacích lhůt Praha je na tom nejlíp, tam ten průměr byl asi čtyři dny. Ale musíme i v ostatních částech naší země, znovu se vrátit asi na BVV v Brně a tak dále. Takže dnes v devět hejtmani měli tu relaci.

Takže všichni chceme teď budovat centra znovu a rychle, ale nejsou lidi. Takže to je dobrá iniciativa. Je jasné, že budeme očkovat dlouho a stále a že musíme ty kapacity navýšit. Takže pracuje se na tom, ale ten počet zdravotníků, kteří jsou na OČR nebo PN, je obrovský, tak proto toto je důležité.

Ta druhá naše role společně s panem premiérem je, že budeme přemýšlet, jakým způsobem ještě lépe zorganizovat nějaké fórum, kdy přijdou odborníci a řeknou: Nebojte se té vakcíny, není experimentální, je vyzkoušená. Vždyť jsme celý rok na ni čekali. Minulý rok. Lidi mají obavy, bojí se, ale protože jsou pod vlivem různých dezinformací.

Takže to je další věc, na které jsme se s panem premiérem domluvili, že společně půjdeme tímhle směrem.

Petr Fiala, designovaný předseda vlády: Já, jestli bych mohl, tak se ještě vyjádřím k té první části vaší otázky. Je potřeba rozvíjet obě ty cesty. Na jedné straně podporovat a znova vytvořit ty velkokapacitní možnosti očkování, protože naštěstí v poslední době vzrůstá počet lidí, kteří se chtějí nechat očkovat. A na druhé straně je potřeba podporovat i to, aby praktičtí lékaři a třeba i pojišťovny a další oslovovali konkrétně lidi z těch ohrožených skupin, zvláště seniory. Protože tam třeba někdy to, že nejsou očkovaní, není způsobeno tím, že nechtějí, ale různými sociálními překážkami, a právě praktický lékař je ten, který má důvěru a dokáže tady ty bariéry překonat. Samozřejmě to platí i pro řadu z těch, kteří čekají na, nebo budou očkováni třetí dávkou.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, ještě pan doktor Mounajjed chtěl něco dodat.

Radek Mounajjed, Lékaři pomáhají Česku: Samozřejmě, že velkokapacitní centra je úplně priorita. Když jsou plně digitalizované, tak dokáží opravdu divy v těch číslech. Ale já mám rád vždycky i plán B, proto jsme připravili koncept, který dnes rozešleme. A to je, jak využít efektivně ambulantních specialistů ve svých vlastních ordinacích velmi jednoduchým způsobem. Kdyby každý ambulantní specialista aplikoval několik málo posilujících dávek, tak to opravdu můžou být ve statisících za jeden den.

Vytvořili jsme takový celý algoritmus, který dneska rozešleme všem zúčastněným, a doufám, že to bude plán B, který můžeme opravdu jednoduše a velmi rychle zrealizovat. Já tomu věřím, že to je cesta, na kterou nesmíme zapomenout. A říkám schválně ambulantní specialisté, nejen praktičtí lékaři, protože lidi vždycky si myslí, že jediná ambulance je praktický lékař. Ne, my tady máme zubaře, my tady máme gynekology, ušaře, očaře a ti se mohou zapojit také. Takže věříme, že ten plán B bude velmi přínosný.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Já bych možná ještě k těm praktikům. Měli jsme období, kdy prakticky, ano, je pravda, měli málo vakcín, teď si můžou objednat, ale to je neporovnatelné. My jsme minulý pátek naočkovali 68 tisíc lidí. Ano, stoupá to, ale praktici za týden naočkovali 80 000. Takže my v těch očkovacích centrech naočkujeme za jeden a půl dne to, co oni za týden. My jsme zavedli různé motivace pro praktiky, od 1. 9. mají bonus pro lidi a tak dále, ale zkrátka jenom s praktiky to nedáme. Musíme mít ta centra znovu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotaz, Český rozhlas.

Kateřina Součková, Český rozhlas: Dobrý den, mě by zajímalo rozšíření. Jakým způsobem by se měly rozšiřovat ty kapacity a jestli to je už nějaký plán, jak to rozvrstvit třeba regionálně? Protože víme, že třeba v Praze je dostupnost očkování lepší než třeba v krajích a podobně, tak jestli to řešíte i s kraji? A potom by mě zajímalo: Koalice SPOLU a Pirátů a Starostů vyzývala minulý týden k tomu, právě aby se zapojili praktičtí lékaři. Tak by mě zajímalo, jestli po tom týdnu máte nějaké informace, jestli se to daří, jestli se to rozšířilo, a případně, jestli jsou místa, jestli je to nějak regionálně rozvrstvené, jestli jsou místa, kde to třeba vázne? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Já bych jenom zopakoval to, co jsem řekl: V červnu jsme měli kapacitu 150 000 denně. To je to, co teď chceme. Samozřejmě je potřeba, aby i ostatní regiony, a dnes byla o tom debata s hejtmany, takže hejtmani to vědí určitě, děláme to společně. Takže tam je to jasné, že se potřebujeme dostat tam, kde jsme byli v červnu, a tím pádem vlastně dosáhneme tu kapacitu. Ale hlavní problém, a to je ta iniciativa, je, že potřebujeme ty dobrovolníky od těch ambulantních specialistů, aby nám pomohli. O tom je ta celá iniciativa.

Petr Fiala, designovaný předseda vlády: Pokud jde o tu naši výzvu, tak ta informace, která se k nám dostává, je, že se zvyšuje počet praktických lékařů, kteří se věnují očkování a oslovují seniory. A znovu opakuji, to je důležité nejenom z hlediska kvantity, ale z hlediska kvality, protože praktičtí lékaři se právě mohou dostat k těm lidem, kteří mají potíže – senioři, nejohroženější skupiny – kteří mají potíže s tím se nějak dopravit do očkovacího centra nebo třeba mají i nedůvěru, jestli vzhledem ke svým onemocněním se mohou nechat očkovat nebo přeočkovat. A tohle všechno ten praktický lékař odbourá. Proto jsme je taky k tomu vyzvali a jsme rádi, že stále více praktických lékařů se do toho očkování zapojuje.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Seznam Zprávy.

Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy: Já jsem se chtěl, pane premiére, zeptat, jestli vláda uvažuje třeba o nasazení mobilních týmů, aby jezdily do velkých firem, do velkých závodů, aby lidé mohli dostat tu třetí, posilující dávku přímo před tím, než půjdou třeba do práce. Že by to ten celý proces urychlilo. A jestli už máte čísla, kolik lidí se zatím registrovalo k té třetí, posilující dávce, jaký je zájem? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: No, třetí dávka, včera tam skočilo 200 000, protože jsme zkrátili ten interval ze šesti na pět měsíců. Já jsem před chvílí měl call s izraelským premiérem a rakouským premiérem. To jsou dvě země, které skutečně jdou nějakou, řekněme, první cestou. A dokonce izraelský premiér říká, že ta třetí dávka je nejdůležitější, tak jak o tom mluvil pan Levinský. Ta skutečně ochrání, a on dokonce mluvil o zkrácení na tři až čtyři měsíce. Takže to je otázka pro odborníky, aby se k tomu postavili. A teď jsem zapomněl, co jste se ještě ptal?

Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy: Ty mobilní týmy…

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Mobilní týmy máme, ale jsou málo využívány, takže jsou k dispozici. Hlavně, samozřejmě hlavní problém byl na Moravě, protože Morava všeobecně je méně naočkovaná než Praha nebo střední Čechy a tak dále, ale jsou k dispozici, a to podle mého názoru funguje.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotaz, televize Prima.

Sabina Dračková, CNN Prima News: Dobrý den, já mám nejprve, prosím, dotaz na pana premiéra Fialu, jestli byste mohl říct svůj jasný názor na povinné očkování. Jestli jste spokojeni s těmi skupinami, tak jak je navrhuje teď pan ministr Vojtěch, jestli byste třeba nějaké přidal? Pan profesor Prymula mluvil třeba o učitelích, tak tento váš pohled, prosím. A potom na pana premiéra Babiše: Pane premiére, pan prezident včera vlastně uvedl, že je pro povinné očkování, a uvedl, že se politici bojí, nebo báli možná to říct naplno. Tak vy ostatně na Ministerstvu zdravotnictví na webových stránkách máte doteď uvedeno, že očkování povinné nebude. Tak možná, prosím, nějaký komentář za vás. Je už tady teď ta chvíle tak špatná, že vy jste sám za sebe ochoten si stoupnout a říct, že prostě povinné očkování je potřeba?

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Paní redaktorko, my jsme se s panem premiérem domluvili, že toto jsou politické otázky. Respektive, vy se ptáte na různé názory, řekněme, vlády a nové vlády. A to my tady nechceme řešit. Já se omlouvám. Protože to my skutečně, si myslím, že se k tomu budeme vyjadřovat separátně. My jsme se domluvili, že na to nechceme.

Já můžu jenom poprosit vaši televizi, abyste tam nezvali ty kontroverzní lidi, různé divné lidi tam zvete. Potom ti lidé jsou zmatení, když tam ti vaši takzvaní odborníci vykládají nesmysly. Takže… Prosím?

Sabina Dračková, CNN Prima News: Jména.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Jména? Nebudu říkat jména. Ale pana profesora Berana znám dlouho a pana Flégra ani nechci komentovat. Takže my bychom všichni a my jsme se domluvili, že tady vystupujeme společně a říkáme: Prosím vás, očkujte se. Pomozte, dobrovolníci, nemocnicím s očkováním a pojďme společně přesvědčit lidi, že se musí očkovat.

Rok jsme čekali a všichni vědci světa vymýšleli vakcínu. A vymysleli ji. Já už ji mám třikrát. Kdyby prezident Zeman ji neměl třikrát, tak teď leží na jipce. Takže to je ta naše role. A jestli povinné očkování, co říká teď vláda nebo příští vláda, to bych nechtěl a já myslím, že pan premiér se mnou souhlasí, že to nechceme zkrátka tady řešit. To si nechte na separátní tiskové konference, já se omlouvám.

René Levinský, BISOP: Já bych rád řekl za naši iniciativu, že síla té iniciativy je v tom, že tady je nějaký konsensus. Vůbec nikoho nepřesvědčujeme. My víme dobře, že z těch lidí, kteří mají ty dvě dávky a dostali je do 30. června a kterých je asi 3,2 milionu, to znamená 800, jich dostalo posilující dávku, asi 70 000 mezitím onemocnělo, ale pořád zbývá nějaké 2,3 milionu lidí, kteří tady jsou, tu dávku chtějí, lépe řečeno dvě třetiny z nich tu dávku chtějí. Pokud se chtějí přidat nějací prvoočkovaní, tak my budeme samozřejmě jenom strašně rádi. Ale tady jde jenom o to, že tady jsou lidi, kteří tu dávku chtějí.

My nikoho nepotřebujeme přesvědčovat. Je to naprosto, to nesouvisí s povinným očkováním. Povinné očkování nám možná pomůže v páté vlně. Možná ano, možná ne. Je to úplně jiná otázka. Ale já třeba včera jsem byl na semináři ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, pozval mě primář interny Martin Havrda. Když vidíme, v jaké je to situaci, a když vidíme, jak to bude vypadat, jak v modelech, tak podle toho, jak se to rozvíjelo v Izraeli, za dva týdny, my musíme řešit to, co je za dva týdny.

A opravdu, když už doktor Mounajjed začal s těmi hokejovými metaforami z Nagana, tak já bych citoval svého oblíbeného filozofa Wayna Gretzkeho, který říká: Bruslím tam, kde puk bude. Ne tam, kde je. Řešme to, co bude za dva týdny a k tomu nám pomůže jenom okamžitě teď, tuto sobotu v ambulantních ordinacích začít očkovat a očkovat posilující dávku.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz, prosím.

Petr Fiala, designovaný předseda vlády: Pokud ještě znova je na mě ta otázka z vaší televize, tak potvrdím slova pana premiéra Babiše. My jsme se domluvili, že tady nebudeme dávat najevo rozdílné politické názory a rozdílné názory na řešení nebo na boj s pandemií, s nemocí covid-19. Samozřejmě, že je máme, a každý den, jak vládní experti a politici, tak experti a politici budoucí vlády mají tiskové konference, vysvětlují veřejnosti svoje představy, a tak je to v pořádku.

Ale tato tisková konference je vlastně unikátní v tom, že tu stojí dva premiéři z opačných politických táborů, stojí tu společně, aby podpořili tuto iniciativu. A když tu budeme dávat najevo rozdílné politické názory, které samozřejmě máme, tak tu sílu toho poselství oslabíme. A to nechceme. To by bylo neodpovědné. Tak vás prosím o pochopení, bude spousta dalších tiskových konferencí, kde přesně tyto otázky budeme rádi odpovídat.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotaz, prosím.

Dáša Šamanová, CNN Prima News: Dobrý den, já se chci přesto zeptat, proč jste neměli vůli spolu spolupracovat během posledních dvou let pandemie? Navíc v poslední době vláda premiéra Andreje Babiše vyhlašuje nějaká opatření, Anticovid tým říká, že s tím nesouhlasí. A další dotaz se chci zeptat: Chápu to dobře, že jste se tedy přestali soustředit na antivaxery a odmítače očkování a pandemii chcete vyhrát díky těm, kteří mají vlastně vůli se očkovat? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády v demisi: Já se omlouvám, ale já myslím, že pan premiér vám už odpověděl, a proto na tu první otázku vám určitě nebudeme chtít odpovědět. My se soustřeďujeme na to, abychom vyvrátili obavy, protože z těch naočkovaných, a teď jsem viděl nějaký průzkum, nenaočkovaných, 68 procent z těch nenaočkovaných údajně má obavy, je pod vlivem různých dezinformací. Takže to jsou kandidáti, které my chceme přesvědčit, ano.

Ale teď ještě nejdůležitější je ta třetí dávka. Proto je ta iniciativa. A Izrael jednoznačně potvrdil: booster, třetí dávka. Protože i ti, kteří mají dvě dávky, nejsou úplně chráněni. Takže o tom je to dnes ta tisková konference. Takže my společně s panem premiérem říkáme: Prosím vás, očkujte se, pomozte našim zdravotníkům, a to je ta message. A já myslím, že pan premiér to řekl velice dobře, a to, co bylo předtím, prosím vás, to určitě nechceme tady řešit.

Já myslím, že jsme se vyčerpali, že vám děkujeme a těšíme se příště a přejeme vám hezký den.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Hezký den, děkujeme.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference na podporu projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům, 30. listopadu 2021

Související zprávy