První ojetina na obzoru: Jak postupovat, abyste ušetřili čas, starosti i peníze?

Nákup prvního auta je velká událost v životě každého řidiče. Zbrusu nová auta jsou však pro novopečené držitele řidičského oprávnění obvykle příliš drahá. Proto většina z nich kupuje ojetiny. 

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Díky nim ušetří peníze a nemusí se upisovat žádné leasingové společnosti. Výběr ale není jednoduchý a nováčci v něm často dělají chyby, které je přijdou na zbytečné peníze. Čemu se při výběru ojetého vozu vyvarovat?

Ujasněte si, co chcete

Jako nastávající vlastník vozidla máte jistou představu o novém voze. Je tato představa reálná a odpovídá vašemu rozpočtu? Automobilky chrlí jeden model za druhým a výběr je tak prakticky nepřeberný. 

Řidiči se při nákupu první ojetiny slepě soustředí na konkrétní model a nedávají příležitost podobným modelům jiných značek. Ty přitom pořídí za nižší cenu nebo v lepší motorizaci. Typickým příkladem jsou opomíjené vozy Dacia Lodgy. Starší ojeté modely v recenzích vykazují nadprůměrné výsledky a snesou srovnání s konkurenčními modely od Fordu a Citroënu.

Do vašich úvah zahrňte i váš reálný rozpočet. Přitom nezapomínejte na to, že se po pořízení ojetiny nevyhnete servisním zásahům. Řidiči obvykle mění olej, svíčky a rozvody a ceny za tyto zásahy se pohybují od 10 do 15 tisíc. Počítejte s tím a nechte si v rozpočtu dostatečnou rezervu.

Dejte na rady zkušenějších

Pokud máte v okolí známého automechanika, využijte jeho služeb a při prohlídce vozidla ho vezměte s sebou. Oko odborníka přinese nový úhel pohledu a napoví vám, zda se jedná o výhodný nákup.

Jestliže vám ale známý mechanik poradí, tak na jeho rady opravu dejte! Některé ojetiny na první pohled vypadají jako zánovní vozy, trpí ale skrytými vadami, které se projeví už po několika měsících v provozu.

Jak zvládnete přepis vozu?

Máte vybráno a vezete si domů zánovní vůz. Možná si říkáte, že to nejhorší je za vámi. Máme pro vás špatnou zprávu – čekají vás zastávky v pojišťovně, na evidenční kontrole a nakonec i na úřadech.

Na přepis vozidla vám zákon dává deset dní. To platí ovšem pouze v případě, že jste s původním majitelem sepsali platnou kupní smlouvu. Jak říká staré pravidlo: „Co je psáno, to je dáno.“ Do smlouvy uveďte identifikační údaje kupce a prodejce, stav vozu, barvu, počet kilometrů, VIN a číslo registrační značky.

Bez pojistky vozidlo nepřepíšete

Po sepsání smlouvy nejprve uzavřete povinné ručení. Domluvte s bývalým majitelem, od kdy novou pojistku uzavřete. Jestliže s ním není řeč, sjednejte si krátkodobé povinné ručení. To zajistí, že vůz nezůstane nepojištěný a vám nepřijde dopis od úřadů.

Po uzavření pojistky následuje evidenční kontrola. Jde o fyzickou prohlídku vozu, při které se ověří, zda souhlasí údaje ve velkém techničáku se skutečným stavem vozidla.

V den přepisu vozidla doneste na úřad tyto doklady:

  • občanský průkaz,
  • malý a velký technický průkaz,
  • novou zelenou kartu,
  • protokol evidenční kontroly,
  • kupní smlouvu.

Převod vozidla stojí 800 Kč a zpravidla ho platí nový majitel. U původního vlastníka ověřte, zda vozidlo podléhá tzv. ekologické dani. Ta vás přijde i na několik tisíc korun v závislosti na emisní zátěži vozu. Po vyřízení přepisu je nové auto konečně vaše. Přejeme šťastnou cestu!

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články