Soud osvobodil Bártu i Petržílka v kauze vynesení odposlechů Janouška a Béma

Soud osvobodil někdejšího předsedu Věcí veřejných (VV) Víta Bártu i policistu Jana Petržílka. Neprokázalo se, že vynesli odposlechy Bezpečnostní informační služby (BIS), v nichž se lobbista Roman Janoušek a tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) oslovovali „Mazánku“ a „Kolibříku“. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce žádá pro oba muže podmíněné tresty za ohrožení utajované informace a ponechal si lhůtu pro případné podání odvolání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Bárta na archivní fotografii

Vít Bárta na archivní fotografii | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pražský městský soud zpochybnil věrohodnost klíčového utajeného svědka z prostředí Bártovy bezpečnostní agentury ABL, o jehož výpověď se opírala obžaloba, a který vystupoval pod smyšleným jménem Vlasta Schmidt.

Bývalý zpravodajec u soudu popřel předání Bémových nahrávek. Jako důstojník v BIS takto prý nepracoval

Číst článek

„Je nutno přisvědčit obhajobě, že motivaci a věrohodnost takto utajovaného svědka není možné zcela dokonale ověřit. Tato výpověď je jedinou osamocenou výpovědí, která svědčí proti obžalovaným. Zejména co se týká pana obžalovaného Petržílka je to absolutně jediný důkaz, který ho spojuje s touto kauzou,“ podotkla předsedkyně soudního senátu Jarmila Pavlátová.

Připomněla, že podle judikatury nemůže být výpověď jediného utajeného svědka podkladem pro odsouzení.

Odposlechy, které v březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta Dnes, naznačovaly Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Obžaloba tvrdí, že o obstarání nahrávek požádal Bárta Petržílka v roce 2009. Petržílek Bártovi podle státního zástupce následně předal 159 audiozáznamů, které byly v režimu „důvěrné“.

Exprimátor Bém vzkázal soudu, že odposlechy s ‚Mazánkem‘ a ‚Kolibříkem‘ jsou zfalšované

Číst článek

Muži vinu odmítají, jejich obhájci označili trestní řízení za zpravodajskou hru. „Ničeho takového jsem se nedopustil. Myslím, že se tu prokázalo, že se nic takového ani stát nemohlo. Jsem přesvědčen o tom, že jsem obětí politicky motivované zpravodajské hry,“ řekl u soudu Bárta.

„Práci v bezpečnostních sborech beru jako své poslání. Své povinnosti jsem si vždy plnil řádně, bohužel i na úkor osobního života a rodiny,“ uvedl Petržílek.

Dvojice čelila stíhání od roku 2013. Soud v minulosti vrátil obžalobu k došetření, protože mu vadilo to, že byla v utajeném režimu.

Bárta nyní podniká v železniční dopravě, soud dnes nicméně při vyhlašování verdiktu uvedl, že jeho „zaměstnání nebylo zjištěno“. Od roku 2010 byl Bárta ministrem dopravy i poslancem. Post ministra opustil v dubnu 2011 kvůli tvrzení, že poslancům své strany platil za loajalitu. Soudy jej nakonec v březnu 2013 pravomocně zprostily viny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme