Přejít k hlavnímu obsahu
foreigners
  1. Úvod
  2. O nás
  3. Aktuality
  4. Desatero na obranu proti covidu-19
covid

30.11.2021 | #Pojištěnci | #Plátci | #Poskytovatelé

Desatero na obranu proti covidu-19

Každý z nás může dodržováním opatření a vhodným chováním pomoci zlepšit aktuální situaci a přispět k záchraně lidských životů.  Epidemie se týká nás všech, je tedy zapotřebí data o nárůstu počtu nakažených brát velmi vážně.

1. Vyhledejte svého praktického lékaře

Pokud pociťujete příznaky respiračního onemocnění, zavolejte svému praktickému lékaři. I v případě, že jste očkovaní. Pokud patříte mezi rizikové skupiny, měl by vás lékař vyšetřit a otestovat přímo v ordinaci. Vyjde-li test pozitivní, lékař vám může domluvit podání monoklonálních protilátek, které významně snižují pravděpodobnost závažného průběhu onemocnění. Aplikovat se musí (jednorázově a nitrožilně) v brzkém stadiu nemoci, s vyhledáním lékaře byste proto neměli příliš otálet. V některých případech je možné monoklonální protilátky podat po rizikovém kontaktu s nakaženým ještě před potvrzením nemoci. Aktivně se na tuto možnost svého lékaře ptejte.

Při samoléčbě postupujte dle doporučení praktických lékařů, neřiďte se náhodnými radami ze sociálních sítí.

2. Nechte se otestovat

Pokud nemáte praktického lékaře nebo nemáte možnost lékaře kontaktovat, můžete si provést doma antigenní test samoodběrem nebo se objednat na odběrové místo. Pokud jste očkovaní alespoň jednou dávkou, máte nárok na dva PCR testy měsíčně zdarma. Pokud nejste očkovaní nebo jste vyčerpali množství testů hrazených ze zdravotního pojištění, zaplatíte za PCR test maximálně 814 korun. V případě pozitivního testu budete SMS zprávou informováni o možnosti podání monoklonálních protilátek. Osoby obzvláště ohrožené vážným průběhem nemoci mohou obdržet infuzi monoklonálních protilátek v nemocničním zařízení i bez doporučení praktického lékaře po zvážení situace přímo nemocničním personálem.

3. Dodržujte karanténu a izolaci

Pokud vám byla nařízena izolace či karanténa, dodržujte ji a neopouštějte své bydliště. V případě, že nemáte nikoho, kdo by vám pomohl se zajištěním nákupu nebo pořízením léků, kontaktujte vedení své obce nebo městské části. Pokud máte příznaky respiračního onemocnění, neměli jste rizikový kontakt a nemáte možnost se otestovat, zůstaňte doma, nechoďte mezi lidi a izolujte se od jiných členů domácnosti (pokud je to možné). V případě nezbytného důvodů opustit bydliště noste všude respirátor, a to i tam, kde to není vyžadováno mimořádným opatřením.

4. Pořiďte si pulzní oxymetr

Pokud onemocníte a léčíte se doma, pořiďte si pulzní oxymetr. Jde o dostupný přístroj, pořídit jej lze v ceně už od 300 Kč. Oxymetr měří okysličení krve po nasazení na prst. Pokud jsou vaše hodnoty saturace kyslíku v krvi pod 93 procenty, měli byste být vyšetřeni v nemocnici, i když nepociťujete dušnost. Při setrvalých hodnotách saturace pod 90 procenty v klidu se jedná o závažný stav vyžadující hospitalizaci. Volejte ihned záchranku – 155.

O domácí terapii (užívání Aspirinu, ibuprofenu, paracetamolu) se poraďte se svým praktickým lékařem, případně postupujte podle těchto doporučení.

5. Uvádějte pravdivé údaje

Pokud vás kontaktuje hygienická stanice, spolupracujte a pravdivě odpovídejte na všechny otázky. Pokud je to možné, vyplňte samotrasovací formulář, velmi tím usnadníte práci hygienikům a urychlíte kontaktování rizikových kontaktů. Tito lidé mohou virus nejen dále šířit, ale jejich nahlášením jim můžete zajistit včasnou diagnostiku i potenciálně život zachraňující léčbu.

6. Očkujte se

Pokud zatím nejste očkovaní, znovu své rozhodnutí zvažte a konzultujte očkování se svým praktickým lékařem. Očkování chrání proti těžkému průběhu onemocnění. Účinky očkování jsou znatelné pár týdnů po druhé dávce. Pokud se necháte očkovat, vytvoří se vám protilátky v krvi. Pamatujte ale, že i očkovaní lidé mohou onemocnět a v menší míře mohou virus šířit ve svém okolí.

7. Nechte si aplikovat posilující dávku

Pokud patříte mezi osoby ve vysokém riziku nákazy a závažného průběhu nemoci covid-19 a od vaší poslední dávky očkování uplynulo více než pět měsíců (v případě vakcíny Janssen dva měsíce), zajděte si na posilující dávku v nejbližším možném termínu. Posilující dávku můžete získat na očkovacím místě nebo u svého praktického lékaře.

8. Mluvte se svými blízkými o výhodách očkování

Pokud už jste se očkovali, otevřete toto téma ještě jednou se svými blízkými, kteří nejsou očkovaní. Sdělte jim, že očkování sice nezaručuje, že neonemocní vůbec, ale prokazatelně snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci a úmrtí. V současné krizové situaci je velmi pravděpodobné, že se většina populace s virem setká, a je jednoznačně lepší setkat se s ním jako očkovaný než jako neočkovaný.

9. Dodržujte platná hygienická opatření

Dodržujte všechna platná opatření, jako je ochrana dýchacích cest na pracovišti, prokazování se průkazem TNO (test-nemoc-očkování), případně NO, rozestupy, používání dezinfekce rukou apod. Zajděte si na test při jakýchkoli příznacích respiračního onemocnění, i pokud jste očkováni. Otestujte se např. před návštěvou neočkovaných příbuzných o Vánocích nebo v situacích, kdy byste mohli někoho rizikového nakazit. Dva PCR testy v kalendářním měsíci máte zdarma, pokud jste očkovaní alespoň jednou dávkou, a děti do 18 let věku bez ohledu na vakcinaci.

10. Starejte se o své psychické a fyzické zdraví

Choďte na procházky a hýbejte se. Důležitá je také vyvážená strava a dostatek vitaminů a minerálů. Pamatujte ale, že dobrý zdravotní stav a dobrý pocit ze sebe sama není garancí toho, že se vám infekční nemoc vyhne nebo že ji překonáte v lehčí formě a bez následků. Všechny body výše by měli dodržovat všichni, bez ohledu na subjektivní hodnocení vlastního zdravotního stavu.

 

Zdroj: Mezioborová skupina pro epidemické situace

Aby vám neutekla žádná naše akce nebo nabídka,
sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu

Přečtěte si také

Dále z 211