Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Češky zakončily skupinu kanonádou. Řepková dala Lotyšsku pět branek

Postup do čtvrtfinále mistrovství světa i první místo v základní skupiny už měly před úvodním hvizdem jisté, přesto české florbalistky v posledním duelu před play-off proti Lotyšsku nic nepodcenily a na palubovce jasně kralovaly. Outsidera ve švédské Uppsale rozstřílely 8:0, k čemuž hlavní měrou přispěla Martina Řepková, autorka pěti branek, která vyrovnala český rekord na světových šampionátech Michaely Mlejnkové z roku 2019.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko - Lotyšsko

V pátek nastoupí výběr kouče Saschy Rhynera ve čtvrtfinále od 16:00 proti vítězi předkola play-off mezi Německem a Dánskem.

"Lotyšsku jsme, podobně jako Polsku, nedovolili téměř žádné gólové šance a dobře jsme si hlídali brejky. Mohli jsme ale vstřelit ještě víc gólů. Nejsme nijak extra efektivní v koncovce, což nás mrzí," řekl Rhyner.

Lotyšky, které při posledním vzájemném souboji na minulém MS předloni v Neuchatelu utrpěly debakl 2:14, držely bezbrankový stav do času 4:08. Skóre otevřela na levé straně nepokrytá Eliška Chudá po ideální křížné přihrávce Michaely Kubečkové a ve třetím duelu na MS se radovala z premiérové branky.

"Je to super, ale hlavně jsem ráda, že jsem mohla pomoct týmu. První gól v zápase je vždycky důležitý, tým to nabudí. Pak se to rozjelo a začaly jsme dávat góly," prohlásila Chudá, která si schovala balonek na památku. "Dám ho k ostatním, mám ten, s kterým jsem dala první gól v reprezentaci. Tento dostane své místo."

Za 98 sekund prostřelila z úhlu Janu Filipsoneovou Martina Řepková a díky své první trefě na turnaji si připsala jubilejní 40. gól v 72. reprezentačním utkání, na deset z nich dosáhla ve 21 utkáních na světových šampionátech. To odstartovalo její kanonádu.

I třetí gól inkasovaly Lotyšky z levé strany, když v 15. minutě trefila protější horní roh branky Magdaléna Plášková. V první třetině vylepšila svou gólovou bilanci ještě Řepková, která střelou mezi nohama bránící Zane Ziedoneové znovu překonala lotyšskou brankářku.

Na další branku proti stále pozorně bránícím Lotyškám čekaly Češky do 32. minuty. Řepková si vyběhla do ideální střelecké pozice a dovršila hattrick. Ve 36. minutě pomohla Filipsoneové tyčka po pokusu Vanessy Rebeccy Keprtové. Další povedenou střelou se prosadila 70 sekund před druhou pauzou Řepková. Ještě před pauzou po dorážce Pláškové Lotyšky stihly odvrátit balonek před brankovou čárou, což si sudí ověřili u videa.

V závěrečném dějství se Lotyšky ubránily v oslabení a v 53. minutě jim pomohla tyč při střele Venduly Beránkové. Vzápětí už skórovala Nela Jiráková. V čase 56:23 se opět trefila Řepková a po pokusu Pláškové znovu zachránila Lotyšky tyč.

Řepková napodobila Mlejnkovou, která v Neuchatelu dala pět branek při výhře nad Slovenskem 19:3. "Je to skvělé a jsem nadšená. Jsem ráda za práci celé formace, že do zápasu takto naskočila a pomohla mi. Určitě to ode mě nebyl nějaký extra individuální výkon, ale zúročila se práce celé lajny. Prostě týmová práce,“ podotkla Řepková.

Díky osmi úspěšným zákrokům udržela své první čisté konto na mistrovství světa v kariéře Jana Christianová. Pro účastnici šestého šampionátu to byla druhá nula v národním týmu. "Nula je vždycky dobrá pro sebevědomí brankářky, zvlášť když víme, jak je těžké udržet nulu ve florbale. Je skvělé, že se nám to povedlo, i když v závěru jsme měli i trochu štěstí," dodal Rhyner.

Mistrovství světa florbalistek v Uppsale (Švédsko):

Skupina A:

ČR - Lotyšsko 8:0 (4:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Chudá (Kubečková), 6. Řepková (Plášková), 15. Plášková (Paloncyová), 18. Řepková (Koníčková), 32. Řepková (Mlejnková), 39. Řepková (Koníčková), 53. Jiráková (Paloncyová), 57. Řepková (Mlejnková). Rozhodčí: Andersson, Eliasson (oba Švéd.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 123.

Sestava ČR: Christianová - Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Šupáková, Havlíčková, Keprtová - Ratajová, Krupnová, Bačová - Plášková, Kotzurová, Řepková - Chudá, Kubečková, Trojánková - Mlejnková, Suchá. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články