Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Akvárium se žralokem i pozlacené dveře od výtahu: Takhle kdysi vypadala Krejčířova vila

Radovan Krejčíř: Takhle kdysi vypadala honosná vila
Zdroj: extra/Josef Onderka, profimedia, koláž eXtra
+ Dalších 13 fotografií
Sídlo českého bosse

Kdysi honosná vila Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy vypadá dnes velmi zpustle. Ale každé zboží má svého kupce a Krejčířovo sídlo má nového majitele. Redakci eXtra.cz se povedlo dostat dovnitř. Pojďte se s námi podívat, jak kdysi vypadala obří stavba se squashovým koutem a ikonickým akváriem pro žraloka.

Vila podnikatele Radovana Krejčíře byla synonymem luxusu, ale posledních čtrnáct let pouze chátrala. Několikrát byla také nabízena k dražbě, ale nikdo si ji nechtěl koupit. V srpnu 2019 budovu zachvátil požár a škoda se vyhoupla až na dvacet milionů korun. Požár byl od začátku vyšetřován jako trestný čin, ale dodnes se pachatel nenašel. Spekuluje se však, že za tím stojí buď věřitel, který chtěl srazit cenu vily, nebo zkrátka nějaký vandal. Komplex si Radovan Krejčíř koupil v roce 1998 a následné dva roky strávil s jeho rekonstrukcí.

Kromě honosné vily a tří dvojgaráží, dvou bazénů nebo vířivky se v komplexu nachází také mramorové schodiště, hřiště na basketbal či legendární akvárium, v němž choval Krejčíř žraloka. Co se týče vnitřního zařízení, bylo vskutku přepychové. Nacházely se v něm například zlaté kohoutky v koupelnách, luxusní koberce nebo pozlacené dveře od výtahu. Dnes z honosného interiéru ale moc nezbylo, zvlášť kvůli rozsáhlému požáru a lidem, kteří přišli během let pozemek vykrást.

Bručí v Jihoafrické republice

Kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř ze své vily uprchl v roce 2005, zrovna když ho policie přišla zatknout za jeho podezřelé aktivity. Do dnešních dnů jsou kolem jeho útěku nejasnosti, protože v tu dobu měla být v jeho domě desítka policistů. Jedno je ale jisté, po slavném útěku rezignoval na svůj post policejního prezidenta Jiří Kolář a další významní policisté. Krejčíř nejprve utekl na Seychely a nakonec do Jihoafrické republiky. Tam se velmi rychle zorientoval a dostal se do afrického podsvětí, stejně jako v Česku.

V roce 2016 ho tamní soud poslal na pětatřicet let  za mříže za pokus o vraždu, únos, mučení a také obchod s drogami. Krejčíř si zatím odseděl pět let ze svého pětatřicetiletého trestu a vyhrožuje, že pokud ho nepustí, tak uteče. Jenže i kdyby byl předán příslušníkům v České republice, i zde by musel ihned za mříže, a to nejméně na patnáct let. Radovan Krejčíř si dlouhodobě stěžuje na špatné podmínky v jihoafrickém vězení a žádá o vydání do Česka. O jeho remcání na tamní podmínky infomoval kdysi i web irozhlas.cz.

Od svého uvěznění v roce 2016 se už nejméně čtyřikrát pokusil o útěk, ale vždy neúspěšně.

Pestrá kariéra bosse českého podsvětí

Krejčíř nejdříve začínal jako normalizační vekslák. Velikou část majetku měl získat na počátku devadesátých let během kuponové privatizace. Plánoval také vytáhnout nějaké peníze z podniku zabývajícího se ropou Čepro, což se mu nakonec nepodařilo. Lidmi z okolí byl popisován jako mafián, který se vyžíval v násilí, rád vyhrožoval ostatním.

Ale i záporáci mají své rodiny. Krejčířovou manželkou je od roku 1992 Kateřina Krejčířová (1974), mají syny Denise (1993) a Damiena (narozen v JAR). Mezi jeho přítelkyně patřila i modelka Marissa Christopher.

Podívejte se v galerii, jak vypadalo tehdy honosné sídlo, které Krejčíř se svou rodinou obýval.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy