Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

‚Vzdorující‘ trhy v Mostě navštívila hygiena i policie. Řeší desítky porušení vládních nařízení

Česko

  17:25
Pod dohledem policistů a hygieniků probíhají Zimní farmářské trhy v Mostě. Nahradily klasické vánoční, které musely být kvůli novým vládním nařízením namířeným proti šíření koronaviru zrušeny. Policie od soboty eviduje desítky porušení vládních nařízení. V jiným městech v kraji je klid.

Mostecká radnice sice na trzích odpískala velká hudební vystoupení, zbylý kulturní program, který bude součástí trhů v následujících týdnech, i prodejní sortiment však zatím ponechala beze změn až do 6. ledna.

„Situaci na mosteckých trzích jsme zdokumentovali. Každý den od minulé soboty evidujeme na dvě desítky případů porušování vládních nařízení. Tato zjištěná porušení oznamujeme na příslušné správní orgány k dalšímu projednání,“ řekl mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Také hygienici v Mostě kontrolovali dodržování pravidel, třeba pro stánkový prodej. „A budeme i nadále kontrolovat očkování účastníků, certifikát o prodělané nemoci covid-19 nebo jednu dávku očkování a negativní test,“ upozornila šéfka krajských hygieniků Lenka Šimůnková.

Na mosteckém „farmářském“ tržišti je i venkovní restaurace, kde je možné dát si například svařené víno. „Lidé v rozestupech si zde mohou sundat roušku jako v restauraci. Tím pádem musí mít certifikát o očkování nebo onemocnění a prodejce teplých nápojů a jídla, které je možné konzumovat ve venkovním posezení, je povinen jako restauratér potvrzení zákazníků kontrolovat. I to budeme nadále prověřovat,“ přiblížila Šimůnková.

Tyto kontroly hygienikům ubírají kapacity na trasování kontaktů infikovaných lidí. „Musím poděkovat městům a obcím, které vánoční trhy zrušily, protože situace se neustále zhoršuje, nemocnice jsou vytížené stejně jako odběrová a očkovací centra. Starostům a primátorům, kteří si uvědomili, že by trhy přispěly k dalšímu šíření viru, jsme velmi vděční,“ sdělila Šimůnková.

Problematické je, že na trhy přijíždí lidé ze širokého okolí. „Navíc venku není povinnost nosit respirátory, to může přispět k dalšímu šíření nákazy,“ dodala Šimůnková.

Hloupé rozhodnutí

Vedení Mostu vánoční trhy nezrušilo, protože považuje vládní rozhodnutí za hloupé. „Omezení pohybu osob na čerstvém vzduchu, kdy o pár metrů vedle se v obchodním domě tísní několik set osob v uzavřeném prostoru, je pro nás nepřijatelné. Každý, kdo má svých pět pohromadě, přece vyhodnotí, kde je větší riziko možnosti nákazy. Rozhodnutí Vlády ČR bereme na vědomí, ale rozhodně s ním nesouhlasíme,“ uvedl minulý týden mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

Vánoční trhy v „epidemiologickém hávu“ se od soboty uskuteční v Chomutově. Stánky totiž budou rozprostřeny na mnohem větší ploše, než je tomu obvykle. Z Náměstí 1. máje budou částečně přesunuty do parčíku za radnicí, ostatní budou rozmístěny ve velkém Městském parku. Tam nebudou tvořit uzavřené tržiště, ale samostatná prodejní místa v různých částech parku.

„Uvědomujeme si, že čísla nakažených výrazně rostou. Současně nechceme odepsat už druhé Vánoce. Proto jsem rád, že kolegové souhlasili s novým konceptem Chomutovských Vánoc, který vyhovuje aktuálním opatřením a zároveň s maximální odpovědností reaguje na průběh epidemie,“ uvedl náměstek primátora David Dinda (Nový sever).

Stánky s vánočním zbožím jsou otevřené třeba i na ústeckém Lidickém náměstí a před obchodním centrem Forum. Zde ani v jiných městech kromě Mostu policie porušování opatření neeviduje.