„Skvělý seminář! Promyšlený, pro informovanost, pochopení a základní rychlou orientaci přehledný a čistý výklad. Téma bylo zpracováno detailně, webinář rozhodně nebyl nudný.“ Tak zhodnotili účastníci seriál 10 webinářů, které organizovalo BIC Plzeň, partner sítě Enterprise Europe Network.

Enterprise Europe Network radí malým a středním podnikům, jak rozšířit podnikání do zahraničí, a pomáhá nalézt nové obchodní partnery. Zahraniční obchod má ale svá pravidla a skrývá mnohá úskalí.

V tematické sérii, která se zaměřovala na jednotlivé aspekty zahraničního obchodu, nejprve zazněla pravidla a postupy, které se týkají Intrastatu. V souvislosti s novými pravidly pro přeshraniční elektronické obchodování mezi podniky byl uspořádán webinář na téma E-commerce. Z něho vyplynulo, že systém jednoho správního místa (OSS – One Stop Shop) se od 1. července 2021 rozšířil i na jiná zdanitelná plnění. V těchto případech není třeba se registrovat k DPH v jiné členské zemi, ale lze využít OSS a daně odvádět prostřednictvím českého finančního úřadu. Řeč byla i o dodacích doložkách, které mají vliv na uplatňování DPH a celních předpisů při provádění zahraničního obchodu se zbožím.

Samostatná část byla věnována problematice uplatňování DPH u zboží a služeb. Dodání zboží, pořízení zboží, dovoz a vývoz mimo EU včetně komplikovaných třístranných a vícestranných obchodů, to vše měli zájemci možnost si vyslechnout a představit si modelové situace na praktických příkladech.

Webináři provázel Marek Reinoha – „profík, který ví, o čem mluví“, jak ho účastníci na závěr okomentovali. S jeho pomocí se firmy nyní dobře orientují v pravidlech uplatňování DPH v rámci unijního obchodu se zbožím a službami a rozumí souvislostem v celní oblasti v případě mimounijních transakcí. Série webinářů „Pravidla zahraničního obchodu“ probíhala od 10. září do 22. listopadu 2021.