Vaše uši poznají středověk. Na příští rok se chystá koncert, kde zazní soundtrack hry Kingdom Come: Deliverance

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

kingdom-come-deliverance-castle

Foto: Warhorse Studios

Česká hra Kingdom Come: Deliverance je oceňována i díky své realističnosti

0Zobrazit komentáře

Česká herní scéna má ve své historii hned několik legendárních titulů, které strhly hráče a uspěly i daleko za hranicemi. Jedním z posledních, jenž navíc domácí půdu reprezentuje přímo v příběhu nebo designu, je historické RPG Kingdom Come: Deliverance. Fanoušci hry se brzy do jejího světa budou moci ponořit i mimo obrazovky – v pražské hale O2 universum se totiž chystá koncert, kde zazní její soundtrack. A CzechCrunch je celé akce hlavním mediálním partnerem.

Ve větším měřítku než dříve se tak fanoušci snad budou moci naladit na atmosféru českých zemí v 15. století. Právě svým pohlcujícím realismem totiž Kingdom Come: Deliverance vyniká nejvíce a dostalo se mu za něj řádné chvály. Příběh vesnického mladíka Jindřicha, hledajícího pomstu ve světě nejasné morálky, se odehrává na pozadí bezpočtu historických reálií. Od samotných událostí přes detailně vyvedené lokace až po nezvyklý systém boje.

Podobný přístup platí také pro soundtrack, složený Janem Valtou a Adamem Sporkou. Byť historické záznamy v tomto ohledu nenabízejí stejný objem informací, skladatelé se pokusili dobovou hudbu postihnout co nejpřesněji, a to s rozsahem moderního orchestru. Ve hře zaznívají například gregoriánské chorály, hospodské písně nebo válečné bubny.

Systém využívající koncept takzvané adaptivní hudby přitom mezi jednotlivými styly dokáže plynule přecházet podle situace. Totéž mají uslyšet také návštěvníci chystaného koncertu, kteří se vedle velkého orchestrálního provedení soundtracku mohou těšit i na vizuální doprovod ve formě klíčových scén ze hry.

kingdom-come-deliverance

Foto: Warhorse Studios

Kingdom Come: Deliverance

Pražský koncert, pořádaný iniciativou GameDev Area, je naplánovaný na 5. února příštího roku a zahraje zde Brněnská filharmonie pod taktovkou skladatele Jana Valty. Vokální část pak zajistí studentský sbor Vox luvenalis, také pocházející z Brna. Třešničkou na dortu bude čtveřice trubadúrů z formace Bakchus, která s Adamem Sporkou nahrála středověké písně objevující se ve hře.

Hudbu z Kingdom Come: Deliverance bylo možné živě slyšet už v roce 2019 na festivalu soundtracků v Poděbradech, kde ji zahrála Filharmonie Hradec Králové. Také Brněnská filharmonie má – vedle vysoké prestiže a asi stovky koncertů ročně – dřívější zkušenosti s reprodukováním zvukového doprovodu her. V minulosti živému publiku představila například hudbu z ikonické série Mafia.

Kingdom Come: Deliverance se možná dočká podobně kultovního statusu. Ačkoliv historické RPG vyšlo už v roce 2018, stále se těší velice živému zájmu hráčů. Důkazem jsou samotné finanční výsledky firmy Warhorse Studios, jež za hrou stojí. Nedávno navíc ohlásila, že Kingdom Come: Deliverance má na kontě už čtyři miliony prodaných kopií a jen za minulý rok díky jedinému titulu utržila téměř čtvrt miliardy korun.

Lze proto očekávat také značný zájem o koncert, kde se hra předvede takříkajíc naživo. Vzhledem k současné situaci se nicméně dá počítat s tím, že únorová akce bude muset dodržovat protipandemická opatření. Základem je samozřejmě očkování, doplněné podle okolností. Vstupenky mají být dostupné brzy a nejspíš budou jedinou možností, jak si koncert vyslechnout. Nebude prý totiž nijak nahráván.

Tři měsíce po koncertě Kingdom Come: Deliverance si herní fanoušci budou moci Brněnskou filharmonii poslechnout ještě také na její domácí půdě. Na 29. května příštího roku je totiž v Brněnském výstavišti naplánovaný další koncert, kde zazní původní hudba z Mafie. Zároveň zde proběhne celodenní program oslavující dvacet let od vydání prvního dílu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym