Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Fotbalové reprezentantky by rády, aby Češi jejich sport brali vážně

Uplynulý týden se u nás v kontextu ženského fotbalu nemluvilo jen o světové kvalifikaci, ale o ženské podobě tohoto sportu obecně. Mnoho lidí v Česku totiž považuje kopanou za mužský sport a o ženách kopajících do míče se vyjadřuje s despektem. Fotbalové reprezentantky by to ale rády změnily.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalové reprezentantky by rády, aby Češi jejich sport brali vážně

Zatímco české basketbalistky nebo volejbalistky nemají o fanoušky nouzi, český ženský fotbal zůstává, co se zájmu příznivců a médií týče, přece jen v ústraní

"Asi právě proto, že kopeme do balonu, přitom v dnešní době je to už v Evropě vnímáno jako normální ženský sport, stejně jako mužský," stýská si obránkyně reprezentace a AC Sparta Praha Petra Bertholdová.

České fotbalistky vědí, že významný úspěch prodává. Příkladem jim mohou být hokejové reprezentantky, které poprvé v historii postoupily na olympijské hry.

"Musíme splnit to, po čem celou dobu jdeme, a to je dostat se na nějaký šampionát. A pak se nám možná taky podaří, aby nás veřejnost vnímala trochu jinak," myslí si Bertholdová.

V českém týmu přitom neschází kvalita. Řada reprezentantek sídlí na adresách, o kterých sní i jejich mužští kolegové. Votíková chytá v Paris St. Germain, Cahynová hraje za Sevillu, Svitková za West Ham a Stašková dává góly za Juventus.

"Bohužel, to se tak nebere. Většinou se dívají jen na to, že ty holky by měly dělat nějaký jiný sport. A to mě na tom mrzí, že se nedíváme na ten úspěch a furt hledáme ty negativní věci," říká Klára Cahynová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články