Twitter zakázal sdílení snímků soukromých osob bez jejich souhlasu

Sdílet na sociální síti Twitter fotografie či videa běžných lidí bez souhlasu zobrazených jednotlivců je nově proti pravidlům platformy. Ta změnu oznámila s tím, že když jim lidé nahlásí záběry zveřejněné bez jejich svolení, bude tento obsah odstraněn. Výjimku mají snímky známých osobností či jiných lidí publikované „ve veřejném zájmu“.

„Počínaje dneškem nebudeme povolovat sdílení soukromých médií, jako jsou obrázky nebo videa soukromých jednotlivců, bez jejich svolení,“ oznámila sociální síť. Lidé by podle ní měli mít možnost rozhodnout, zda určitá fotka je či není veřejně sdílená.

Proti zveřejňování záběrů soukromých osob se prý sociální síť rozhodla zakročit proto, že může „potenciálně narušit soukromí člověka a vést k psychické či fyzické újmě“. „Panují rostoucí obavy ze zneužití médií a informací, které nejsou jinde na internetu dostupné, jako nástroje obtěžování, zastrašování a odhalení identity jednotlivců,“ uvádí Twitter.

„Když nás upozorní zobrazený jednotlivec nebo jeho oficiální zástupce, že nesouhlasili se sdílením jejich soukromého obrázku či videa, odstraníme jej,“ píše se dále v tiskové zprávě.

Správci zohlední kontext

Správci sociální sítě se však podle ní vždy budou snažit zohlednit kontext zveřejnění daného materiálu. Twitter podotýká, že uživatelé například mohou záběry neznámého člověka zveřejnit ve snaze pomoci lidem zapojeným v „krizové situaci“.

Nová politika se obecně nevztahuje na obsah zobrazující „veřejné osobnosti či jednotlivce, když jsou médium a připojený text tweetu sdíleny ve veřejném zájmu“ nebo jinak obohacují veřejnou debatu. Twitter ovšem hodlá zasahovat v případech, kdy jsou snímky známých lidí šířené ve snaze je obtěžovat nebo zastrašovat.

Twitter svým novým rozhodnutím rozšířil seznam zakázaného obsahu pod kategorií „soukromých informací“. Pravidla už dříve nepovolovala bez souhlasu zveřejňovat něčí adresu, doklady totožnosti, neveřejné kontaktní informace či údaje o bankovních účtech a kreditních kartách. Za hranou je také vyhrožovat někomu publikováním osobních údajů či k tomu nabádat někoho jiného.