Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

První vánoční ochutnávka: Slavné ženy prozradily své recepty na sváteční pečení!

/
  • Slavné ženy prozradily své vánoční recepty.
    1. prosince 2021 ● 05:00

    Pomalu sbíráte vánoční inspiraci a rádi byste letos zkusili nový recept? Inspirujte se tradičními svátečními recepty slavných dam. Jak dělá vanilkové rohlíčky Lucie Borhyová? Na čem si pochutnává moderátorka Renata Czadernová a herečka Ilona Svobodová?

  • 1.

    Vanilkové rohlíčky Lucie Borhyové

    Potřebujete: 240 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru, 100 g mletých vlašských oříšků, moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení.

     

    „Pečeme několik druhů cukroví každý rok, je to naše rodinná tradice. Ale máme tradic hned několik. Například každou adventní neděli zapalujeme svíčku na adventním věnci, scházíme se u toho celá rodina, pouštíme si koledy, pečeme cukroví, jezdíme na vánoční trhy, chodíme na hřbitov zavzpomínat na své blízké," popsala moderátorka Lucie Borhyová.

     

    Vyzkoušet můžete i tento video recept na vanilkové rohlíčky

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční pečení: Rohlíčky Videohub/recepty

  • 2.

    Ilona Svobodová peče podle babičky

    Herečka seriálu Ulice Ilona Svobodová si na Vánoce připravuje slané palačinky podle babičky z Podkrkonoší. „Nejprve si připravíme těsto stejné jako na palačinky. Já dávám 1/2 litru mléka, 2 vejce, trochu soli a přiměřeně hladké mouky, dokud nemám správnou konzistenci.

     

    A teď pozor! Přidáte hodně povařených a scezených hub. Celé to pečlivě zamícháte a poté nalijete na předem rozpálený a máslem pomazaný plech. Když plech nebude opravdu rozpálený, udělá vám to bubliny. Tak na to pozor. To je náš tradiční štědrovečerní předkrm," svěřila Ilona Svobodová.

  • 3.

    Vánoční koláče Renaty Czadernové

    Potřebujete: 10 lžic mléka, 50 g čerstvého droždí, 7 kostek cukru, 600 g hladké mouky, špetka soli, 500 g másla / Hery (1 máslo a 1 Hera, nebo dvě másla) + na potření citronová kůra z 1 citronu, 3 žloutky, moučkový cukr na poprášení.

     

    Náplně  – klasika tvaroh, mák nebo povidla + posypka. „Já dávám mascarpone s tvarohem a limetkovou marmeládou plus posypku," upřesňuje moderátorka Renata Czadernová.

     

    Postup: Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Na vál dáme mouku, osolíme, uprostřed uděláme důlek. Do něj nastrouháme tuk, citrónovou kůru, vlijeme žloutky a kvásek a vše zpracujeme v těsto. Ihned rozválíme na plát asi 1 cm.

     

    Pomocí hrnku vykrajujeme a pak potřeme náplní. Pak kraje potřeme rozpuštěným máslem a případně posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Pak vychladlé posypeme moučkovým cukrem. 

    Fotogalerie
    4 fotografie

     

Dnešní horoskopy