Riziko chudoby v Evropě: Kde hrozí nejvíce?


			Riziko chudoby v Evropě: Kde hrozí nejvíce?
1.12.2021 Zahraničí, Spektrum

Evropský statistický úřad Eurostat sestavil vizualizaci rizik chudoby a sociálního vyloučení pro evropský kontinent.

Podle této analýzy bylo v loňském roce ohroženo v Evropské Unii celkem 21,9 %populace chudobou a sociálním vyloučením. Mezi jednotlivými státy jsou ale velké rozdíly.


Mohlo by vás zajímat: Podzim ve znamení následného vzdělávání na pojištění


Největší podíl vykazovalo Rumunsko s více než třetinou svého obyvatelstva: chudoba je tam družkou pro 35,8 % lidí. Za Rumunskem následovalo Bulharsko s podílem 33,6 %. Na opačném pólu, tedy tom šťastnějším, byli loni premianti Češi s podílem „pouhých“ 11,5 % a Slováci s 13,8 %. Například sousední Rakušané, s nimiž se často Česko poměřuje, mělo podíl populace ohrožené chudobou a vyloučením na úrovni 16,7 % a umístilo se mezi šesti nejlepšími v Evropě. Žádná data nebyla statistikům k dispozici za Irsko, Itálii a Lotyšsko.

Statistika ovšem vykazuje částečně podstatné rozdíly na základě různých demografických faktorů. Například ve zmiňovaném Rakousku bylo chudobou ohroženo jen 8 % zaměstnaných osob, zatímco u osob bez práce činil podíl 65,7 %. Riziko je ale zvýšené i u osob pod 18 let (21,9 %), zatímco u populace 65+ je to méně: 14,7 %.


Mohlo by vás zajímat: ERGO pojišťovna mění vlastníka


Riziko patřit k chudým byla vyšší o něco u rakouských žen (17,1 %) než u mužů (16,3 %). Chudoba hrozila u 18,4 % domácností, v nichž žijí děti, zatímco bezdětné domácnosti byly v roce 2020 postiženy méně pravděpodobně (15,3 %).

V Česku bylo loni ohroženo 13,7 % žen a „jen“ 9,3 % mužů, i když v porovnání s Rakouskem je zaměstnanost žen podstatně vyšší. Přesto je rozdíl velmi patrný. Opačně vyznělo riziko chudoby pro velmi mladé do 18 let věku (12,9 %) ve srovnání s penzisty 65+ (15,4 %).

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články