shop.musicserver.cz
Dan Bárta & Rozhlasový Big Band Gustava Broma - I Killed This Song At Karaoke Tonight

Dan Bárta v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma vdechl na "I Killed This Song In The Karaoke Last Night" nový život známým hitům

Vydáno: 01.12.2021 08:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Radek Babička

Covery jsou ošemetná disciplína. Dobře uchopená předělávka může originál pozvednout, ale máme tucty případů, kdy to byla skutečná vražda - tak jak to sebeironicky naznačuje název společného alba Dana Bárty a Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma "I Killed This Song At Karaoke Last Night". Vraždilo se?

9/10

Dan Bárta & Rozhlasový Big Band Gustava Broma - I Killed This Song At Karaoke Tonight

Vydáno: 5.11.2021
Celkový čas: 32 minut

Skladby: Human, Sweet Dreams (Are Made of This), Satan, Intropicture, Fortune, Baby Jane, Big Band Twist, Looking At The World Through Rose Color Glasses

Vydavatel: Warner Music

Těžko bychom mezi našimi zpěváky, řekněme, střední generace našli výraznější osobnost, než je Dan Bárta. Vždycky se zdatně pohyboval na hraně mainstreamu, ale nikdy se mu plně nepoddal. Ať už byl za rockera v kapele Alice, řádil ve funkem říznutých projektech Romana Holého Sexy Dancers a J.A.R. nebo hledal nadžánrový výraz coby součást Illustratosphere či Robert Balzar Tria, vždycky tam byla přidaná hodnota, jiný přístup k práci s hlasem, v němž se jasně odráží jazzové vlivy i takzvaný scat. K jazzu měl vždycky blízko, nejblíže snad s triem kontrabasisty Roberta Balzara, pravověrně jazzový (i když - co to vlastně je?) ovšem nikdy nebyl. Vždycky odbíhal, inspiroval se, míchal styly, žánry i přístupy.

Svým způsobem se k jazzu - respektive k oné tradiční představě velkého jazzového ansámblu, nikoliv na platformě komorního projektu - přiblížil vlastně až nyní, na poněkud nečekaně vydaném albu "I Killed This Song In The Karaoke Last Night", které natočil s tělesem nejpovolanějším, brněnským Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma. Původním plánem bylo Bártovo hostování na loňském koncertě pořádaném při příležitosti osmdesátin slavného uskupení, covid však rozhodl jinak. Odložené společné vystoupení se nakonec konalo na začátku listopadu a jako jakýsi bonus vyšla i tato deska. Ale jak je pro Dana Bártu typické - a napovídá to ostatně i sám název - věci nebudou tak jednoduché, či snad přímočaře tradiční.

Už jen ta volba materiálu. Všech osm položek je totiž vypůjčených z velké části od umělců, kteří se s jazzem zrovna nepotkávali. Zní tu tak úprava "Sweet Dreams" od Eurythmics, "Baby Jane" Roda Stewarta nebo "Human" z repertoáru The Killers. Jednou Bárta sáhl do diskografie Franka Sinatry a taky znovu uchopil i skladbu "Intropicture", kterou natočil s Illustratosphere. Osobním vrcholem kolekce je do angličtiny přezpívaný "Pramínek vlasů" (zde jako "Big Band Twist") dvojice Suchý-Šlitr.

Jakkoliv je v názvu avizované karaoke spíš zoufalou činností, v Bártově podání je to samozřejmě jiná úroveň. Ačkoliv nahrávka vznikala v mizerném období svázaném pandemickými opatřeními všeho druhu a je vlastně z nouze ctností, využitím materiálu připraveného na živé provedení, čiší z ní obrovská radost z muziky i nadšení z toho zahrát si s jazzovým orchestrem. Značně nesourodou, stylově i dobově rozrůzněnou, sbírku skladeb propojují bigbandová aranžmá a samozřejmě Bártův zpěv. Ani jeden z těchto prvků originály suše nekopíruje, se známými melodiemi si pohrává, suverénně je zasazuje do nového kontextu, v němž je jim dobře.

Dan Bárta je v bigbandovém kontextu klidný, umírněný, jako vždy soustředěný na výraz, procítěný a je skromným týmovým hráčem. Slyšitelně se dobře baví a s disciplínou tradičního jazzu se vším, co k tomu patří, si poradil skvěle.

Totéž lze říct i o Rozhlasovém Big Bandu Gustava Broma, ten ale, řečeno fotbalovým žargonem, kope na domácím hřišti. Muzikanti pod vedením dirigenta Vlada Valoviče vědí, kdy zjemnit a nechat hudbu jen tepat v pozadí a stát se jen jemnou barovou kapelou, doprovázející svého frontmana ("Big Band Twist"). Vědí, kdy natlačit nájezdy dechové sekce dopředu ("Baby Jane") a kdy vytvořit až dramaticky filmovou atmosféru ("Satan"). Výsledné aranže jsou bohaté, detailní (hravá flétnička v závěrečné sinatrovce), nikoliv však přeplácané a nepřehledné.

Těžko desce "I Killed This Song At Karaoke Last Night" něco zásadního vytýkat. Díky krátké stopáži a pečlivé volbě tracklistu tu nic nepřebývá ani nechybí, album má sevřenou jednotnou náladu a zdobí jej i účelně provedený přebal. Na svět se vyklubalo možná až příliš nenápadně, ba nesebevědomě - už ten název. Tady se sice všechno točí kolem coverů, vražda původních písní se ale nekoná. Spíše je to nový život v nečekaných podobách. Život, který dost možná zdůrazňuje ten druhý význam slovesa kill, totiž podařit se.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)
- Recenze: "Entropicture" Dana Bárty & Illustratosphere už dvacet let modeluje neuspořádaný svět hudební paměti a dává mu řád (02.09.2023 09:00)
- Recenze: Čím starší, tím drzejší. J.A.R. na albu "Jezus Kristus Neexistus?" bojují s přehnaně korektní dobou (19.06.2023 00:00)
- Recenze: Hudební poezie na debutu Illustratosphere neztratila ani po 23 letech svou nadčasovost (06.06.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu