Medicína

Včasná léčba zajistí HIV pacientům plnohodnotný život


Kategorie: Aktuality AIDS 
01.prosinec 2021

První prosinec je Světovým dnem boje proti AIDS. Jedná se o pokročilou a rozvinutou fázi infekce HIV, kterou spolehlivě odhalí pouze cílený krevní test. Ve Fakultní nemocnici Bulovka (FNB) se nachází největší HIV centrum v České republice, kde každoročně otestují stovky osob. Těm s pozitivním výsledkem se otevírá cesta k okamžité léčbě, která propuknutí AIDS zabrání.

Přítomnost HIV viru v těle člověka spolehlivě odhalí specifický krevní test. Vzorek krve na vyšetření přítomnosti protilátek proti HIV je odebírán v rámci HIV centra FNB, přičemž výsledek je k dispozici následující pracovní den. Testování je zde bezplatné, hrazené z prostředků zdravotního pojištění, a probíhá bez nutnosti objednání od pondělí do čtvrtka od 9.00 do 12.00 hod. Zároveň je v centru k dispozici HIV poradna, která poskytuje služby online, a to prostřednictvím e-mailu hiv@bulovka.cz, nebo osobně po předchozím objednání.

Díky včasně zahájené léčbě může HIV pozitivní člověk prožít bez výrazných zdravotních omezení desítky let života a dožít se průměrného či vyššího věku. Pacienti v současnosti nemusejí denně užívat velké množství léků, protože všechny účinné látky jsou koncentrovány v jedné tabletce. Důležité však je dodržovat pravidelnost podání, jinak může virus zmutovat do odolnější podoby.

„Rozvoji HIV v lidském organismu dokáží zabránit moderní antiretrovirotika hrazená z prostředků zdravotního pojištění. Je-li léčba zahájena včas, může nakažená osoba prožít stejně dlouhý a kvalitní život jako osoba bez HIV,“ říká MUDr. David Jilich, vedoucí HIV centra Kliniky infekčních nemocí FNB a 1., 2. a 3. LF UK.

 Pro takto příznivou prognózu je zcela zásadní včasné odhalení nákazy. Lidé by si měli uvědomit riziko, které představuje nechráněný sexuální kontakt s kýmkoliv, kdo může být nositelem sexuálně přenosné infekce. V HIV centru na Bulovce poskytujeme zájemcům možnost nechat se otestovat, přičemž v některých případech může být infekce prokazatelná až s určitým časovým odstupem. Maximálně se však jedná o tři měsíce. V případě, že je klient centra diagnostikován jako HIV pozitivní, je mu nabídnuta možnost bezodkladného zahájení léčby bez ohledu na věk, zdravotní stav či délku probíhajícího onemocnění, což v minulosti neplatilo. Díky tomu je ve FN Bulovka více než 95 % HIV pozitivních osob zaléčených.

HIV centrum, které je součástí Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a 1., 2. a 3. LF UK, se věnuje výhradně problematice infekce HIV. V dlouhodobé péči je zde zaregistrováno více než 1 900 osob s touto diagnózou. Součástí aktivit centra jsou i preventivní metody, například odborná poradenství před a po testování, poradenství týkající se dalších infekčních chorob či samotné testování.

HIV centrum se nachází na Klinice infekčních nemocí FNB a 1., 2. a 3. LF UK, budova č. 7, 2. patro, vchod z venkovního balkonu označen jako „Speciální ambulance“. Dle TZ

www.bulovka.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová