Šťavnatí Suchý a Dvorský

Dvě výstavy o hudebních osobnostech brzy končí

V Českém muzeu hudby připravili k výročí dvou známých osobností spojených s hudbou 20. století dvě menší výstavy. Přibližují život a tvorbu Jiřího Suchého a Rudolfa Antonína Dvorského. Menší expozice věnované těmto dvěma umělcům je možné v muzeu vidět už jen do pondělí 6. prosince 2021!

Malou výstavou k devadesátým narozeninám Jiřího Suchého navázalo České muzeum hudby na téma své expozice Hudební zvěřinec. Výstava přibližující až do konce příštího roku spojení hudby se zvířecí říší se nalézá v přízemí muzea.

Jiří Suchý, pilný umělec mnoha nadání, se ve své tvorbě také velmi nápaditě dotknul světa našich zvířecích druhů na planetě Zemi. K některým písním napsal texty, k jiným i hudbu, některé sám nazpíval, jiné svěřil dalším zpěvákům. V jeho písničkách se zkrátka setkáme s mnoha zvířaty. Možná proto, že se na nich dají ukázat naše lidské vlastnosti, a nejspíš i z toho důvodu, že je má Jiří Suchý rád.

V tomto roce si také připomínáme výročí spojené s jinou velkou ikonou české populární hudby 20. stol. – s Rudolfem Antonínem Dvorským. Od jeho smrti uplynulo v srpnu 55 let. Život a dílo hudebního skladatele, kapelníka, zpěváka, herce, ale i nakladatele v jedné osobě – vlastním jménem Rudolfa Antonína – více však známého pod uměleckým jménem Rudolf Antonín Dvorský jsou rovněž velmi bohaté.

V rámci zmíněného výročí mají návštěvníci stálé expozice Českého muzea hudby jedinečnou příležitost si v malé výstavce prohlédnout osobité exponáty z pozůstalosti oblíbeného umělce, která je v muzeu uložena. Vystaveny jsou nejen osobní předměty, ale i např. zvukové nosiče z jeho diskotéky. Co si tak pan Dvorský pouštěl na gramofonu?

České muzeum hudby, součást Národního muzea, je otevřeno kromě úterý každý den od 10 do 18 hod.

Foto: Profimedia

Podcast