Video placeholde
Andrej Zubov
Barbara Winton
Mark Gungor
Dan Brown
Bruno Marion
8
Fotogalerie

Dan Brown, Bruno Marion, Andrej Zubov, Karl Ammann, Barbara Winton, Jamie Andrew... Tipy z virtuální konference Meltingpotu

Mezinárodní fórum Meltingpot, které probíhá pravidelně v červenci po boku festivalu Colours of Ostrava v areálu ostravských Dolních Vítkovic, připravilo na 4. - 7. listopadu první ročník stejnojmenné virtuální konference. Její podtitul - Konference s lidmi, kteří mění svět - prozrazuje, že nabídne během čtyř dnů na dvou scénách výjimečné příběhy téměř 100 osobností z celého světa - inovátorů, vizionářů, vědců či autorů bestsellerů. Meltingpot - Virtual Forum bude možné sledovat zdarma po registraci na novém interaktivním webu www.ColoursUniverse.cz. Zde přinášíme několik tipů na zahraniční hosty.

Dan Brown: Když autor thrilleru píše pro děti

Někdejší písničkář, pianista a učitel angličtiny už několik let kraluje žebříčku nejprodávanějších amerických spisovatelů. Když knižní i filmová Šifra mistra Leonarda obletěla svět, stal se americký spisovatel Dan Brown ikonou milovníků mysteriózního thrilleru. Dnes má na svém autorském kontě 8 knih, které byly přeloženy do 56 světových jazyků. Nejnovější román Počátek zkoumá dvě základní otázky lidstva: Odkud přicházíme? Kam jdeme? V loňském roce Dan poodhalil svou úspěšnou hudební minulost a překvapil čtenáře vydáním své první ilustrované knihy pro děti s názvem Wild Symphony. Kniha je hravým a nápaditým způsobem propojena s mobilní aplikací a obsahuje autorovu hudbu.

Bruno Marion: Motýlí efekt / Na prahu nové éry

Naše civilizace už nikdy nebude taková, jakou jsme ji znali do roku 2020. Pomalu se hroutí a na jejích základech vyroste nová. Podle futurologa Bruna Mariona proměnu po všech globálních krizích ještě více urychlila pandemie Covidu. Jakým směrem se lidstvo po uzdravení vydá? Můžeme předvídat budoucnost, nebo ji dokonce ovlivnit? Možná je nejvyšší čas začít u sebe a změnit, s čím nejsme spokojeni. Na úsvitu nové éry se totiž kroky každého z nás nejen počítají, ale násobí.

Andrej Zubov: Rusko (navždy) carské

Jak se v Rusku vládne od dob zakladatele jednotného ruského státu Ivana III až po epochu Vladimira Putina? Jak důležitá byla a je pro mocenské procesy v Rusku byzantská tradice? Proč se autokratické metody ruského vládnutí neustále vracejí a obnovují? Dočká se největší země světa jednou skutečné svobody a demokracie? Na takovéto otázky odpovídá světoznámý ruský historik Andrej Zubov.

Karl Ammann: Porcování divočiny

Zatímco klimatičtí aktivisté neúnavně burcují veřejnost i politiky k akci, nelegální obchod s divokými zvířaty vesele vzkvétá poněkud stranou zájmu médií. Tygří šperky, nosorožčí rohy nebo živí lidoopi jsou žádanými artikly a poptávka na čínském, ruském či blízkovýchodním trhu roste. Že zdrojů v divočině ubývá? Nevadí. Dnes už umíme zvířata pěstovat na farmách a doslova rozprodávat na díly. Švýcarský dokumentarista Karl Ammann žije v Keni a už 40 let sleduje mezinárodní sítě pytláků a obchodníků se zvířaty. V rozhovoru s Tomášem Etzlerem odkrývá jejich znepokojivé praktiky i skepsi vůči systémovým řešením. Dožijí se ostatní živočišné druhy chvíle, kdy se začneme chovat lidsky?

Barbara Winton: Poučíme se z minulosti?

Příběh Sira Nicholase Wintona je známý jak v České republice, tak za jejími hranicemi. Tento skromný Brit zachránil bezmála sedm stovek dětí z válečného Československa před nacisty. Za svůj život mu dnes vděčí zhruba 6000 lidí na světě. Wintonovo motto znělo: „Pokud něco není nemožné, musí existovat způsob, jak to udělat.“ Také proto je jeho příběh tolik nadčasový a poučení z něj použitelné i pro dnešní problémy. Jeho dcera Barbara Winton udržuje odkaz a ideály svého otce. V rozhovoru Stuarta Maistera hovoří nejen o jeho slavném činu, ale také o lekcích, které dostáváme dnes.

Jamie Andrew: Nic není nemožné

Jednoho nešťastného dne roku 1999 se třicetiletý skotský horolezec Jamie Andrew probudil z kómatu s amputovanýma rukama a nohama. Byl to jediný způsob, jak mu lékaři mohli zachránit život po strašném lezeckém incidentu. Ačkoli pro mnohé by ztráta končetin byla nepřekonatelnou překážkou, Jamie se v tom postupně naučil vidět příležitost. Dnes vychovává rodinu, opět zdolává horské vrcholy, nedávno absolvoval triatlon Ironman a jeho příběh inspiruje miliony lidí po celém světě.

  Virtuální fórum bude v průběhu live streamu od 4. do 7. listopadu přístupné zdarma, po jeho skončení budou všechny debaty dostupné v archivu za poplatek 199 Kč.

Seznam řečníků, vešleré další informace a registrace na www.ColoursUniverse.cz >>>