Menu
WomanOnly
Bylinky

Mandragora pro plodnost a do nápoje lásky. Funguje ale jen ta z šibeničního vrchu

O mandragoře kolují nepěkné zvěsti. Společně s durmanem a rulíkem patří do trojice magických rostlin, které mají halucinogenní účinky a jsou i prudce jedovaté. Možná mandragoru znáte z některých filmů, například z kultovního českého filmu Pekařův císař a Císařův pekař, kde se mandragora vykopávala v noci ze země na šibeničním vrchu. Jak je to s mandragorou doopravdy? Jsou potřeba takové rituály? A co se může stát, když byste opravdu našli a vykopali její kořen ze země?

Kde roste mandragora a k čemu slouží

Mandragora lékařská je vzácná středomořská bylina, které byly odpradávna připisovány mocné magické účinky. Jedná se o velmi jedovatou halucinogenní rostlinu, kterou i přes zjevné léčebné účinky neradno konzumovat. Mandragora u nás přirozeně neroste, nejčastěji se vyskytuje v oblasti Řecka, Itálie nebo Balkánu. Rostlině se také přezdívá mužíček podle zvláštního tvaru kořene, který připomíná lidskou postavu, anebo šibeničník podle místa požadovaného výskytu. Vzhledově je mandragora nízká rostlinka, velice pěkná, s různě zbarvenými zvonkovitými květy. Je to trvalka, která přežívá i dlouhé desítky let. Pro její účinky je především ceněný a vyhledávaný kořen.

Kořen mandragory

Kořen mandragory připomínající mužíčka, Zdroj: Shutterstock

Jak vykopat kořen mandragory bez toho, aniž by nás pohltilo peklo

Podle magické tradice se kořen mandragory vykopává pouze za určitých podmínek, a to z velké hloubky – až jednoho metru. Údajně má mocné účinky jenom kořen vykopaný na pohřebišti či popravišti. Kromě toho je ale samotné vykopávání kořene nebezpečné a v podstatě zapovězené. Kdo by se toho odvážil, bez patřičných znalostí jak s tím naložit, toho stihne krutá smrt šílenstvím.

Rostlina prý začne vydávat smrtící děsivé skřeky, které svou hlasitostí dotyčného opovážlivce přivedou až k smrti. Kdo zná patřičné rituály, v nichž figuruje černý pes a smola v uších, ten bude ušetřen. Na vysvětlenou: černý pes se má přivázat ke kořenu mandragory, který psa zahubí jako obětinu. Člověk, který kořen vykopává má mít zacpané uši voskem či smolou, aby jej ten děsivý ryk nezabil.

Využití mandragory v magii a dávném léčitelství

A k čemu vlastně takový mužíček či šibeničník sloužil? Nejčastěji k magickým rituálům, milostné magii, přidával se do nápojů lásky a měl také silné afrodiziakální účinky. Sušený kořen chránil svého nositele, pokud jej u sebe nosil neustále jako ochranný amulet. K čemu se ještě mandragora využívala v minulosti? Těšila se velkému zájmu mnoha učenců, lékařů i filozofů již od antiky. Popsány byly její účinky proti epilepsii, hadímu uštknutí a moru, již v antice sloužila jako velmi účinné anestetikum. Mastí z mandragory se léčila rozsáhlá zranění, a to například též u zachráněných ukřižovaných lidí.

Renesanční lékař Mathioli ve svém proslulém herbáři o mandragoře píše, že bohužel spousta dryáčníků s prodejem kořene podvádí a nabízí falešný opracovaný kořen jiné rostliny, navíc byl kořen mandragory příšerně drahý. Kořen může připomínat buď postavu muže, anebo postavu ženy. Kořen se po vykopání (po překonání smrtelně nebezpečného procesu) umyje a zabalí do plátna jako novorozené dítě. Neplodné ženy, pokud mužíčka nosily při sobě, měly se stát plodnými. Ale to samozřejmě nebyla jediná mocná síla, kterou mandragora oplývala.

Rulík zlomocný používaly ženy pro sexy pohled, vy to však nezkoušejte

Co se týká vnitřního použití, šťáva z čerstvého kořene mandragory se velmi opatrně používala k narkóze nebo potřebnému uspání člověka, jinak samozřejmě zabíjela – je to jed. Míchala se s vínem nebo octem a používala se i zevně, což bylo trochu bezpečnější. Například se jí potíraly různé vředy, nádory, boule, otoky nebo vole (struma). Při silných infekcích těla a zánětech mozku se doporučovala šťáva z mandragory smíchaná s ženským mlékem a vaječným bílkem. Touto směsí se při horečce a zimnici potíraly spánky. Šťáva zevně nebo mast z mandragory také zabírala na silné bolesti kostí a kloubů, například u dny či revmatu.

Co obsahuje mandragora a k čemu slouží dnes

Co vlastně mandragora obsahuje? Především jsou to tropanové alkaloidy, podobné jako má rulík, blín nebo durman. Jsou to hyoscyamin, skopolamin a atropin. Nejvíce těchto halucinogenů obsahují semena a kořen mandragory. Intoxikace nastává maximálně do hodiny a může trvat až 2 dny. Už malé množství kořene nebo semene může po požití způsobit smrt.

Durman byl spojován s čarodějnictvím. Na zahradě před ním chraňte děti

Mandragora se v lékařství používá hlavně pro své hypnotické účinky a v současné době se spekuluje o možnostech využití mandragory při léčbě rakoviny, zejména leukémie. V nižších dávkách mandragora navozuje velmi živé lucidní sny, ale i spoustu dalších nepříjemných příznaků otravy, které mohou i zcela náhle vést ke smrti.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Mandragora pro plodnost a do nápoje lásky. Funguje ale jen ta z šibeničního vrchu