Adventní trhy mají pro osamělé lidi velký význam. Příběh Aleny je toho důkazem

Autor: Jana Černá

Vánoční trhy | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Adventní čas je především o pospolitosti. Vede nás k zamyšlení nad našim životem, ale také radosti z obdarovávání jeden druhého. Jak prožívají tento čas osamělí lidé?

Stejně jako Vánoce, také adventní trhy mají svůj nejen historický význam. Tato doba je o vánoční atmosféře, ke které neodmyslitelně patří výzdoba našich domovů, pečení perníčků, cukroví a nakupování dárků. V rodinném kruhu a s rozzářenýma očima dětí je to opravdové kouzlo Vánoc. Ne každý má ale to štěstí být součástí rodinného krbu. Adventní náladu tak chodí čerpat na vánoční trhy. „Jsem ve svých 55 letech sama. Nemám děti, ani manžela,“ vypráví pro VIPosobnosti.cz svůj příběh vdova Alena. „Doma výzdobu ještě nemám. O víkendu jsem se byla podívat na Staroměstském náměstí na stromeček. V rukou jsme si promnula jeho jehličí, které mi svojí vůní právě tento čas velmi příjemně připomenulo,“ říká Alena.

Betlém | Foto: Pixabay

Lidé už od středověku navštěvovali tyto trhy. Tehdy připadly na druhou neděli vánoční, takže trvali 14 dní. Byla to důležitá společenská událost. A tak i v časech minulých se scházeli lidé na rynku, na trzích proto, aby si popovídali, nasáli předvánoční atmosféru, zazpívali vánoční koledy.

Vánoční atmosféra | Foto: Pixabay

Právě dětem patří tento čas, dobroty i hračky, které jarmark nabízí. „Některé trhy se zavřely a s nimi zmizela i úžasná, neopakovatelná atmosféra,“ dodává smutně paní Alena, pro kterou byly jediným opravodvým kontaktem s Vánoci. K vánočnímu zboží patří i svařák, křupající klobása, který omámí svojí vůní i zahřeje zevnitř. Živý betlém jen dokresluje neopakovatelnou atmosféru, která nás vrací do dětských let. Také koncerty a zpívání koled pod stromečkem na náměstí mají svoji neopakovatelnou atmosféru, která umocňuje sílu tohoto času.

0