Eddie Redmayne přiznal, že lituje své role v Dánské dívce

Eddie Redmayne přiznal, že lituje své role v Dánské dívce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro roli Dána Einera Wegnera, který se ve 20. letech minulého století začal identifikovat jako žena Lili, byl nominován na Oscara. Přesto nyní přiznal, že této role lituje.

Dánská dívka je jedním z nejprůlomovějších filmů posledních let. Významně otevřel oči společnosti v náhledu na transgender komunitu. Přestože po svém uvedení čelil kritice týkající se obsazení heterosexuálního muže do pozice trasgender osoby, režisér Tom Hooper si stál za svým, v roli Elbe si nedovedl představit nikoho jiného.

Původně ovšem byla pro hlavní roli zamýšlena herečka Nicole Kidman, která měla film také produkovat. To ale bylo v roce 2008, během několika následujích let se celé obsazení několikrát přeformovalo, až z toho jako dánská dívka vyšel Eddie Redmayne, do té doby známý zejména jako Stephen Hawking v Teorii všeho (2014). 

„Ne, teď bych tu roli už nevzal. Dělal jsem na tom filmu s nejlepším záměrem, ale myslím si, že to byla chyba,“ řekl dle BBC. Ve svých dalších výrocích poukazoval na to, že v tomto průmyslu není rovnost příležitostí, zřejmě se i on sám ztotožňuje s tím, že role se měla ujmout skutečná transgender osoba. V tomto smyslu se v minulosti vyjádřili také jeho kolegové. Jeho filmová partnerka představitelka Gerdy Alicia Vikander v nedávném rozhovoru označila Eddieho výkon za výborný, zároveň ale podotkla, že rozumí kritice. „Musíme udělat změnu a musíme se ujistit, že trans muži a ženy skutečně mají možnost zapojit se a získat práci,“ cituje herečku web BuzzFeed.

Není to poprvé, co bylo hercovo jméno skloňováno ve spojitosti s trans komunitou. V kauze transfóbních výroků spisovatelky J. K. Rowlingové se jako představitel hlavní role ve filmové sérii Fantastická zvířata a kde je najít otevřeně postavil proti její rétorice. „Trans ženy jsou ženy, trans muži jsou muži a nebinární identity jsou validní.“

Nikdy bych nechtěl mluvit jménem této komunity, ale vím, že moji drazí transgender přátelé a kolegové jsou unavení tímto neustálým zpochybňováním jejich indentit, které často přerůstají v násilí a zneužívání,“ vyjádřil se tehdy. 

Později ale ostře odsoudil také nenávistné komentáře na její účet a následně jí měl zaslat soukromý dopis. 

 

Zdroje: