Hlavní obsah

Mrazy i sucho, počasí v Brazílii hýbe cenou kávy. Je nejdražší za deset let

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ranní šálek kávy je pro mnohé neodmyslitelnou součástí dne. Oblíbený nápoj se ale prodražuje a trend zřejmě ještě potrvá. Důvodem jsou povětrnostní podmínky v Brazílii a dopady pandemie na světové dodávky.

Článek

Káva je momentálně nejdražší za posledních deset let a ceny jen tak neklesnou. Podle analytiků bude totiž pnutí na trhu pokračovat až do roku 2023.

Server CNBC uvedl, že minulý čtvrtek dosáhly futures (dohody o budoucím obchodu za předem stanovenou cenu) na kávu na newyorské mezikontinentální burze hodnoty 2,46 dolaru, což je nejvyšší cena od roku 2011, kdy se komodita dostala nad tři dolary za libru. A referenční cena byla podle International Coffee Association na 2,07 dolarech za libru, což je o 85 procent více než o rok dříve.

Povětrnostní jevy se na cenách projeví

Ole Hansen, šéf komoditní strategie Saxo Bank, řekl CNBC, že za posledních 12 měsíců „se spikla dokonalá smršť událostí, aby dopřála našemu milovanému zrnku vzpruhu“.

Podle Hansena je třeba myslet i na to, jak se na komoditě projeví různé vlivy, třeba počasí: „Myslím, že se musíme zaměřit na to, co se letos odehrává v Brazílii, kde jsme měli generačně nízké teploty, velmi rychlé období mrazů, které zasáhlo některé pěstitelské oblasti, a měli jsme období sucha. To vzbuzuje menší nejistoty ohledně úrody v roce 2022.“

Hansen dodal, že tyto jevy ovlivní výnos později v tomto roce, stejně jako v roce 2022, a potenciálně dokonce v roce 2023. To, jak situace v Brazílii ovlivňuje ceny kávy, přirovnal k situaci před desíti lety. „V roce 2011, kdy jsme měli strach z Brazílie, jsme byli svědky nárůstu kávy na zhruba tři dolary za libru,“ poznamenal.

Vedle špatného počasí ovlivnilo trh s kávou i globální omezení dodávek. Výrobci a pražírny – společnosti, které zušlechťují kávu na produkt, který je mezi lidmi tolik populární – se totiž často nacházejí v různých zemích.

Omezení dodávek bylo třešničkou na dortu

Nejistota na trhu pramení také z exportních zemí, které by mohly zasáhnout výrobu. Jde například o Etiopii, která je na pokraji občanské války, nebo Vietnam, kde roste počet nakažených koronavirem. „Myslím, že trh začíná poprvé za několik let vykazovat určitou napjatost,“ řekl Hansen.

Maximillian Copestake, výkonný ředitel evropského prodeje kávy ve společnosti Marex, uvedl, že káva byla zapojena do „obrovského cenového závodu, který je řízen především dislokacemi nákladní dopravy“. Dodávky pro Marex v posledních pěti až osmi letech pocházely povětšinou z Brazílie a Vietnamu.

Nemyslím si, že jsme z toho venku.
Maximilian Copestake, výkonný ředitel evropského prodeje kávy ve společnosti Marex

„Pokud utrpíte škodu v jedné nebo dvou z těchto zemí, což se stalo, trh se najednou zblázní a snaží se povzbudit další země k výrobě kávy. To je základní princip. A třešničkou na dortu bylo narušení nákladní dopravy,“ uvedl Copestake s tím, že omezení dodávek pouze podtrhlo už natolik napjatou situaci na trhu.

Dodal, že potrvá přibližně dva roky, než produkce kávy zareaguje na změnu ceny. „Nemyslím si, že jsme z toho venku,“ řekl CNBC. Podle Copestaka vede situace k tomu, že se na trh vyvíjejí dva tlaky.

„Když ceny rostou, taháte každý sáček kávy, který je k dispozici, na trh, abyste jej komercializovali, protože ceny jsou skvělé. Existuje tedy pobídka k větší výsadbě, ale také k minimalizaci zásob v místě původu a přivedení těchto zásob na místo určení. Myslím, že jsme pravděpodobně v kurzu,“ řekl a dodal, že ceny podle něj zůstanou i nadále vysoké a volatilní.

Reklama

Doporučované