Menu
WomanOnly
Apetit

Gurmán vs. gurmet. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Gastronomický slovník skýtá řadu matoucích a nedostatečně vysvětlených pojmů. Patří mezi ně i výrazy gurmán a gurmet, které se někdy zaměňují, ačkoliv každý z nich znamená něco trochu jiného, jindy se naopak staví do protikladu. Jste gurmán, nebo gurmet? Nebo oboje? Pojďme si v těchto pojmech udělat jednou pro vždy jasno.

Gurmán chce kvantitu, gurmet kvalitu. Nebo ne?

S trochou nadsázky by se dalo říci, že pojmy gurmán a gurmet rozdělují nadšence do gastronomie na dva tábory. Jedni tvrdí, že zatímco gurmán je žrout, který si pochutná na všem, hlavně když je toho hodně, gurmet představuje skutečného znalce dobrého jídla a pití, který vždy upřednostní kvalitu před kvantitou.

Jak se správně vyslovují italská jídla? Naučíme vás to správně!

Pravdou je, že výraz gurmán, respektive gourmand ve francouzštině původně znamenal jedlík – ten, kdo se cpe. Nicméně jazyk se v čase vyvíjí a i ve významu tohoto slova nastal během minulého století jistý významový posun. Dnes můžeme výrazem gurmán označit jak mlsného jedlíka, tak labužníka či znalce jídla. Není bez zajímavosti, že i v českém jazyce pojem labužník vzešel ze staršího výrazu „lábiti“, což znamená cpát se, hltat, dychtivě jíst.

Gurmet byl původně ochutnávač vín. Dnes si jej mnozí představí jako člověka s vytříbenou chutí, který dokáže maximálně ocenit to, co jí a pije. Je kultivovaný, distingovaný a i ve složitém pokrmu dokáže rozeznat jednotlivé suroviny. Tato představa rozhodně není chybná, nicméně neměli bychom gurmeta stavět do tak ostrého protikladu ke gurmánovi.

Závěrem lze říci, že gurmet je gurmán, který se celkově zajímá o kulinářství, rád ochutnává nová jídla a nenechá si ujít žádnou novinku ani zajímavost ze světa gastronomie. Gurmán si užívá především chuť pokrmů, nicméně i tak ví, jaký příbor kdy použít a jaké víno si právě teď objednat. V restauraci s bílými ubrusy si ostudu rozhodně neuřízne.

Ohodnoťte tento článek:
3,8
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Gurmán vs. gurmet. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?